Nalazite se ovde:Naslovna » Хроника » 30 ОСОБА УХАПШЕНО У ЗАЈЕДНИЧКОЈ АКЦИЈИ НЕМАЧКЕ И СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ

30 ОСОБА УХАПШЕНО У ЗАЈЕДНИЧКОЈ АКЦИЈИ НЕМАЧКЕ И СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ

13. септембар 2016. године

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је у заједничкој акцији српске и немачке полиције, којом је задат велики ударац организованим нарко картелима, ухапшено 30 особа, као и да су  акцији српске полиције ухапшене 123 особе у више градова због сумње да су починили кривична дела из области општег и организованог криминала.

„Заједничким радом и уз добру сарадњу Србије и Немачке, током 13 месеци дуге истраге, у оквиру једног заједничког истражног тима, ухапшено је 30 особа осумњичених да су се бавили организацијом и прометом наркотика. За три особе се још трага“, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у палати „Србија“.

Министар је прецизирао да је током акције заплењено 303 килограма кокаина, 96 килограма  канабиса, 106 килограма хашиша као и седам лабораторија за производњу марихуане у  којима је откривено више од 36.000 стабљика.

Вредност заплењених наркотика, како је навео, на уличном тржишту процењује се на више од двадесет милиона евра, а током акције заплењена је и већа количина новца и оружја.

„Вођа ове организоване криминалне групе Ј.Ј. (83) из Београда, који је и вођа навијача једног од фудбалских клубова у Београду, ухапшен је данас заједно са још три особе М.П. (1992), Д.С. (1984) и Ј.В. (1976).“, рекао је Стефановић и додао да су ухапшена и два курира те криминалне групе која су носили два килограма кокаин, пет килограма екстазија и четири  килограма амфетамина.

Указавши да је ова акција одлична пример борбе против прекограничног организованог криминала и сарадње унутар Европе, министар је истакао да ће Република Србија наставити интензивну сарадњу са Немачком у борби против организованог криминала и корупције.

Говорећи о данашњој акцији која је спроведена у више градова на територији Србије, у циљу хапшења осумњичених за кривична дела из области општег и организованог криминала, Стефановић је прецизирао да су припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили 123 особе, док је потрага расписана за још осам особа.

Министар полиције је прецизирао да је током акције заплењено 176 килограма марихуане, 450 стабљика канабиса и више стотина таблета, три пиштоља, аутоматска пушка, више комада муниције и већа сума новца.

У акцији, која је, како је навео, спроведена у Београду, Панчечву, Суботици, Кикинди, Зрењанину, Шапцу, Ваљеву, Смедереву, Бору, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Чачку, Јагодни, Зајечару, Пироту, Лесковцу и Врању, ухапшени се терете за покушај убиства, производњу и кријумчарење наркотика, трговину људима, кријумчарење људи, силовања, угрожавања сигурности, тешке крађе, неовлашћеног држања оружја…

Стефановић је издвојио хапшење 11 особа осумњичених да су током 2015 и 2016. године из рударског басена „Колубара“, украли 89.120 литара евро дизела, чиме су нанели штету том предузћеу од вишу од 11,5 милиона динара.

Указавши да је у овом случају за две особе расписана потрага, Стефановић је навео да су сви ухапшених, сем  једног запослени су у Рударском басену „Колубара“.

Министар је додао да је полиција у Шапцу ухапсила Г.С. (1992), осумњиченог да је починио кривично дело силовања над четрнаестогодишњим дететом, као и  Д.  Г.(1995) из Богатића који се сумњичи да је малолетну шеснаестогодишњакињу закључао у својој кући и сексуално и радно је експлоатисао.

„Постоје основи сумње да је  Д. Г., уз примену силе и претњи, малолетницу подводио по локалним кафанама и наплаћивао сексуалне услуге“, казао је Стефановић и додао да је у истој акцији ухапшен и В. Н. из Богатића који је исту малолетницу силовао на локалном гробљу.

Полиција је у Београду, како је навео Стефановић, ухапсила З. Ж., осумњиченог да је учествовао у обрачуну најавичких група у Железнику око превласти на тржишту наркотика.

Осумњичени се терети да је током априла ове године пуцао и ранио оштећеног У. В., као и да је током јуна ове године напао С. М. и нанео му убодну рану ножем, рекао је Стефановић.

Министар полиције је издвојио и хапшење Б. С. и Н. З. из Крагујевца осумњичене да су припремали ликвидацију двојице браће из Крагујевца, чиме је спречено извршење овог кривичног дела.

Сектор унутрашње контроле, како је рекао, привео је девет полицијских службеника осумњичених да су злоупотребом службеног положај у буџет Републике Србије уплаћивали мања новчана средства од предвиђених за регистрацију путничких и теретних возила.

„На овај начин нанели су штету грађанима Републике Србије у износу од преко 1,7 милиона динара“, прецизирао је министар полиције.

Стефановић је указао да је у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминала, ухапшено 15 чланова организоване криминалне групе, осумњичене да су преварама у осигурању, прибавили противправну имовинску корист вишу од 15 милиона динара.

Министар је објаснио да је криминална група уз помоћ фалсификоване пословне документације регистровала непостојећа или хаварисана возила, монтирала регистарске таблице и налепнице и тако припремљена возила каско осигуравала.

Потом су, како је навео, та возила лажно пријављивали као украдена и тражили одштету од осигуравајућих друштава.

Стефановић је додао да су у наставку акције „Армагедон“ ухапшене четири особе осумњичене да су злоупотребљавали и искоришћавали малолетна лица на интернету.

 

„Полиција ће наставити још јачу и интензивнију борбу против криминала. Нико више не зна када ће се акције одиграти и нико не може да каже да је зна да ће се акације спроведене у претходна четири дана догодити брзо једна за другом, као што нико не зна ни када ће бити наредна акција. То ће знати само полиција и тужилаштво“, истакао је Стефановић.

 

Министар је нагласио да је борба против корупције и криминала приоритет Републике Србије – „Полиција ће свој део обавити часно и поштено и показати да криминал неће бити толерисан у Србији“.

 

Београд 13. септембар 2016. године

 

 

 

 

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 16755

ТВ Галаксија 32

Scroll to top