Nalazite se ovde:Naslovna » Хроника » ПРИПАДНИЦИ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА ЗАПЛЕНИЛИ ВИШЕ ОД 177 КИЛОГРАМА МАРИХУАНЕ

ПРИПАДНИЦИ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА ЗАПЛЕНИЛИ ВИШЕ ОД 177 КИЛОГРАМА МАРИХУАНЕ

13. септембар 2016. године

13.09.2016. МУП http://www.mup.gov.rs

Број: 684/16

13. септембар 2016. године

Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и другим надлежним тужилаштвима, у оквиру акције усмерене на сузбијање организованог и општег криминала, спороведене у више градова на територији Србије, ухапсили су 123 особе, запленили више од 177 килограма марихуане и открили три лабораторије за производњу наркотика.

Током акције заплењено је 177,5 килограма опојне дроге марихуане, највише у Београду 80 килограма, Крагујевцу 75 и Бору око 22 килограма. Такође заплењено је и 620 различитих врста таблета.

Акција је спроведена у циљу наставка појачаних мера и активности у спречавању и сузбијању кривичних дела из области организованог и општег криминала : производње и кријумчарења наркотика, трговине људима, кријумчарења људи, посредовања у вршењу проституције, силовања, недозвољенех полних радњи, изазивања опште опасности, насилничког понашања, угрожавања сигурности, тешких крађа, неовлашћеног држања оружја и експлозивних материја, неовлашћеног коришћења туђег возила, као и превара у осигурању, злоупотреба службеног положаја, фалсификовања исправа и навођења на оверавање неистинитог садржаја.

Полиција је током акције запленила више комада ватреног оружја и већу сума новца. Расписана је потрага за осам осумњичених.

Припадници Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили су Д.Ј. (1959) из Београда, због постојања основа сумње да је током септембра, заједно са више НН лица са подручја аутономне покрајине Косово и Метохија, пребацио четири особе у Хрватску и организовао њихов даљи превоз ка земљама западне Европе.

Д.Ј. који се терети да је починио кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи. осумњичен је и да је са још једном особом, починио кривично дело посредовање у вршењу проституције.

Сумња се да је на територији Београда, посредовао у предаји једне жене ради пружања сексуалних услуга, а све у циљу стицања материјалне користи.

Припадници Службе за борбу против организованог криминала, у наставку акције „Армагедон“, ухапсили су четири особе осумњичене за преузимање, производњу и дистрибуцију педофилског садржаја.

Ухапшени су С.Ф. (1994) из Бора, А.М. (1972) из Београда, Т.Ђ. (1966) из Лесковца и М.К. (1971) из Београда.

Полиција је, приликом претреса станова и осталих просторија које користе осумњичени, пронашла већу количину педофилског материјала у електронском облику, као и већу количину рачунарске опреме.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Припадници Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, на подручју Београда и Аранђеловца ухапсили су 11 чланова  организоване криминалне групе, која је у дужем временском периоду вршећи различите злоупотребе оштетила ЈП ЕПС РБ “Колубара“ за око 11.585.600,00 динара .

Због постојања основа сумње да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и проневера ухапшени су запослени у рударском басену «Колубара» Д.Ђ. (1981), М.Б. (1986), Р.Т. (1984), М.С. (1987), С.Д. (1975), Б.П. (1990), Н.П. (1989), В.М. (1972), И.П. (1977) и одговорно лице једног стоваришта у Великим Црљенима  М.Т. (1980).

Кривичном пријавом обухваћен је и М.Ђ. (1969), који се већ налази у притвору због сумње да је починио кривично дело обљуба са дететом, док је за двојицом осумњичених расписана потрага.

Постоје основи сумње да су Д.Ђ и М.Б., заједно са М.Ђ. организовали криминалну групу која је од августа 2015. до августа ове године, по унапред припремљеном плану, починила више кривичних дела преваре. Остали осумњичени били су чланови криминалне групе.

Сумња се да су Д.Ђ и М.Б, са руковаоцима машина договарали да количине горива, које су у претходним сменама направили као вишак, не источе из цистерне, да би потом у договору са М.Ђ. вишак који је остао у цистерни, истакали у резервоаре који су се налазили у једном приватном предузећу у Јунковцу.

Осумњичени су се састајали на унапред утврђеним локацијама, у оквиру поља Б или поља Д, где су, након што су остали чланови групе били распоређени на прилазним путевима ради осматрања, вршили истакање горива из камиона у комби возило у коме су се налазила до три пластична бидона укупне запремине 3.150 литара.

Сумња се да су, након истакања горива, комби са наточеним горивом одвозили у складиште у власништву једног од осумњичених, а потом га продавали на црном тржишту.

Постоје основи сумње да су чланови организоване криминалне групе на тај начин противправно присвојили 89.120 литара евродизела и нанели штету ЈП ЕПС, РБ „Колубара“ Лазаревац у износу од око 11.585.600,00 динара.

Припадници Службе за борбу против организованог криминала ухапсили су Ц.А., због постојања основа сумње да је починио кривично дело посредовање у вршењу проституције.

Београдска полиција ухапсила је З.Ж. (1983) из Београда, због постојања основа сумње да је од почетка 2016. године, у обрачуну навијачких група у Железнику, ради превласти на тржишту наркотика, са више НН особа, употребом ватреног и хладног оружја нанео тешке и лаке телесне повреде оштећенима.

Постоје основи сумње да је З.Ж. јуна ове године са више особа напао двојицу оштећених, при чему је једном ножем нанео тешке телесне повреде, а другом који је успео да побегне лаке.

Такође, сумња се да је З.Ж., уз употребу ватреног оружја, нанео лаке телесне повреде једном од оштећених  у Авалској бб, у парку, после краткотрајне свађе.

Претресом стана и других просторија, које користи осумњичени, полиција је пронашла  пиштољ са два оквира и 18 метака.

Београдска полиција, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсила је 14 чланова организоване криминалне групе осумњичене да су од 2001. године до данас починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, више кривичних дела превара у осигурању, лажно пријављивање, фалсификовање исправе и навођење на оверавање неистинитог садржаја.

Ухапшени су Р.Г. (1954), И.Г. (1982), С.К. (1973), С.М. (1976), Н.З. (1979), С.З. (1980), Г.С. (1975), С.С. (1968), Б.П. (1963), М.К. (1978), Р.Ц. (1947), М.Ж. (1987), Ј.Ж. (1953), Б.Б. (1980) и М.Д. (1979).

Код осумњиченог Р.Г. полиција је пронашла 20 фалсификовних новчаница у апоенима од 2.000 динара и службену легитимацију Жандармерије.

Постоје основи сумње да је организована криминалана група, уз помоћ фалсификоване пословне документације, регистровала непостојећа или хаварисана возила, а затим од “рент а кар“ агенција изнајмљивала возила, која су по карактеристикама одговарала предходно фиктивно регистрованим возилима, прилагођавала идентификационе ознаке, монтирала регистарске таблице и налепнице добијене извршеном регистрацијом.

Чланови те криминалне групе, су, како се сумња, тако припремљена возила осигуравали, склапањем КАСКО полиса за случајеве крађе, у различитим осигуравајућим друштвима, а након одређеног временског периода лажно пријављивали њихову крађу и подносили одштетне захтеве осигуравајућим друштвима.

На тај начин прибавили су противправну имовинску корист већу од 15.000.000 динара.

Београдска полиција ухапсила је Б.Ж. (1970), због постојања основа сумње да је починио  кривчно дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Претресом у Инђији, полиција је на поседу осумњиченог, пронашла 167 саксија марихуане тежине 80 килограма.

Крагујевачка полиција спречила је ликвидацију две особе из тог града и ухапсила Б.С. (1992) и Н.З. (1983). Полиција је приликом претреса стана и других просторија осумњиченог Б.С. пронашла и одузела пиштољ.

Припадници Сектора унутрашње контроле ухапсили су девет полицијских службеника, референата који обављају послове регистрације возила у Полицијској станици Земун и Полицијском одељењу Батајница, због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела злоупотреба службеног положаја.

Осумњичени С.Г. (1962), В.Г.(1971), П.Г.(1979), Г.З.(1970), М.Љ.(1960), А.П.(1984), М.М. (1988), И.Б. (1974) и А.Г.(1965), терете се да су током 2014.године омогућили регистрацију возила власницима, иако нису били уплаћени сви прописани новчани износи који су били потребни да се уплате како би одређена врста возила могла да се региструје.

На тај начин осумњичени су, са умишљајем, власницима возила прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 1.700.000,00 динара, на штету буџета Републике Србије.

Шабачка полиција ухапсила је Д.Г. (1995) из Богатића, због постојања основане сумње да је починио кривично дело трговина људима.

Постоје основи сумње да је Д.Г. малолетну, шеснаестогодишњу девојчицу држао закључану у просторијама своје куће у Богатићу и сексуално и радно је експлоатисао. Такође, осумњичени је, уз примену силе и претње оштећену подводио по локалним кафанама и наплаћивао сексуалне услуге за износ од 1.000 до 3.000 динара. Оштећену је приморавао и да краде из локалних објеката.

Полиција у Шапцу ухапсила је и В. Н. (1980) из Богатића, због постојања основане сумње да исту оштећену, уз примену силе и претње, силовао на локалном гробљу.

Шабачка полиција ухапсила је и С.Г. (1982) из Богатића, због постојања основа сумње да је починио кривично дело силовање, над малолетном четрнаестогодишњом девојчицом.

Београдска полиција ухапсила је Н.С. (1981) због постојања основа сумње да је 14. јула ове године у Улици Јурија Гагарина на Новом Београду, бензином полио и запалио аутомобил  „BMW Х5“, услед чега су од насталог пожара изгорела још три аутомобила.

Београдска полиција ухапсила је М.Ђ. (1954), на основу наредбе за расписивање потернице и решења о одређивању притвора Основног суда у Младеновцу, због сумње да је починио  кривично дело недозвољене полне радње.

Осумњичени је приведен у Окружни затвор у Београду.

Београдска полиција ухапсила је С.Г. (1961), због постојања основа сумње да је 11. септембра ове године украо аутомобил „тојота“.

Возило је пронађено и враћено власнику.

Припадници Полицијске управе у Бору ухапсили су И.Ђ. (1986) због постојања основа сумње да је починио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, неовлашћено држање опојних дрога.

Полиција је приликом претреса породичног имања сродника осумњиченог, пронашла 27 биљака канабиса, коју је осумњичени узгајао, тежине 21,598 килограма.

Претресом породичне куће осумњиченог у селу Слатина, полиција је запленила више од килограм ’’канабис сативе“. Осумњиченом је надлежни суд одредио притвор до 30 дана.

Борска полиција у Неготину ухапсила је С.М. (1976) због постојања основа сумње да је починио серију кривичних дела тешка крађа.

Припадници Полицијске управе Бор ухапсили су Д.С. (1986) због постојања основа сумње да је починио кривично дело недозвољена трговина

Полиција је, приликом претреса стана и других просторија осумњиченог, пронашла 4.000 паклица цигарета  марке „ мarble“ без акцизних маркица.

Зајечарска полиција ухапсила је С.Н. (1959), због постојања основа сумње да је починио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. У дворишту породичне куће осумњиченог у месту Вратарница, полиција је пронашла сирову марихуану тежине око три килограма.

Полицијски службеници Полицијске управе у Врању ухапсили су Н.Т. (1991), због постојања основа сумње да је починио кривично дело крађа.

Постоје основи сумње да је Н.Т. у Бујановцу украо аутомобил „ Пасат“,

Сумња се да је осумњичени у претходном периоду починио више крађа путничких моторних возила марке Пасат и Лада. Аутомобили су пронађени и враћени власницима.

Полиција у Врању ухапсила је Н.П. (1986), због постојања основа сумње да је починио кривично дело неовлашћено организовање игара на срећу.

Сумња се да је Н.П., као одговорно лице, предузећа „COLOSSEUM GAME“ ДОО, без одобрења надлежног органа приређивао игре на срећу, тако што је  у објектима у Бујановцу организовао игре на срећу на два рулета.

Осумњичени је игре за срећу, како се сумња, организовао и у Владичином Хану на три  нефискализивана апарата за игре на срећу, а који послују у оквиру предузећа „COLOSSEUM GAME“ ДОО из Врања.

Контрола је изведена у сарадњи са  радником теренске контроле Пореске управе.

Ваљевска полиција ухапсила је Д.Т. (1975), код кога је пронађено и одузето 1,8 килограма  марихуане, као и мини лабораторија и И.Л. (1986) од кога је пронађено и одузето око нешто мање од четири килограма марихуане.

Зрењанинска полиција ухапсила је три особе због постојања основа сумње да су починили кривично дело неовлашћено држање и ношење оружја.

Претресом стана и других просторија осумњиченог И.Д., полиција је пронашла аутоматску  пушку марке „Црвена застава М-70“ калибра 7,62 милиметра, оквир за ту пушку у ком се налазило пет метака калибра 7,62мм.

Полиција је код осумњичених Б.М. и Ј.М. пронашла и одузела заштитни панцир прслук, шест метака за пиштољ калибра 7,62мм, 42 метка за пушкомоитраљез калибра 7,62мм, пет метака за аутоматску пушку калибра 7,62мм као и две чауре калибра 7,62мм за аутоматску пушку.

Полиција у Јагодини ухапсила је четири особе због постојања основа сумње да су починили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Ухапшени Д.Р. (1989), И.Р. (1978), С.В. (1987) и А.Н. (1974), терете се да су од априла до момента хапшења набављали хероин, марихуану и таблете „Бупренофрин“ тзв. „Буп“, коју су  продавали уживаоцима, углавном на подручју општине Параћин.

Кикиндска полиција ухапсила је Г.Т. (1990) због постојања основа сумње да је починио  кривично дело принуда.

Постоје основи сумње да је Г.Т., у својој кући на силу држао оштећену, затворену, против њене воље,  у намери да прикрије трагове насиља које је вршио над њом.

Такође, полиција у Кикинди ухапсила је и Н.Н. (1996), због постојања основа сумње да је од малолетника, уз претњу украо мобилни телефон.

Лесковачка полиција ухапсила је И.Л. (1976) због постојања основа сумње да је починио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога и запленила  262,6 грама марихуане.

Полиција у Лесковцу ухапсила је осумњиченог И.М. (1981), осумњиченог да је из дворишта оштећеног украо „Мерцедес“. Осумњичени се терети и за напад на службено лице у вршењу дужности, пошто је приликом хапшења напао полицијског службеника.

Панчевачка полиција ухапсила је Г.М. (1982) из Вршца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Претресом стана и других просторија осумњиченог, полиција је запленила 19 семенки марихуане, 50 таблета екстазија, 183. 000 динара, 8. 432 евра, 314 америчких долара, 100 канадских долара, 30 швајцарских франака, 1. 700 шведских круна, 15 румунских леа, 10 мобилних телефона и SIM картица.

Постоје основи сумње да је осумњичени у ранијем периоду марихуану продавао уживаоцима са подручја Вршца.

Полиција у Панчеву ухапсила је А.Р. (1995), осумњиченог да је на подручју тог града починио више кривичних дела тешке крађе и неовлашћено коришћење туђег возила. Сумња се да је А.Р. починио више кривичних дела тешка крађа и на подручју Београда.

У склопу акције, панчевачка полиција ухапсила је А.В. (1996), због постојања основа сумње да је починио кривично дело тешка крађа у рибарници „Баракуда“.

Полицијски службеници Полицијске управе Пирот ухапсили су Е. Б. (1982) због постојања основа сумње да је у протеклом периоду на подручју Пирота и околине континуирано вршио продају мањих количина хероина.

Полиција у Пироту, у оквиру акције, ухапсила је и Ф.Р. (1983), осумњиченог да је са Д.Ж. (1992), који се већ налази у притвору због раније почињених дела, и са још једним НН лицем, у протеклих месец дана починио више кривичних дела крађа и тешка крађа, углавном на штету турских држављана.

Осумњичени су, након што би поломили стакла на аутомобилима оштећених, док су одмарали на паркинзима и бензинским пумпама, крали из возила торбе са новцем и драгоценостима.

Пиротска полиција ухапсила је и М.Ђ. (1985) из Пирота, због постојања основа сумње да је  од почетка септембра на подручју Пирота заједно са невенчаном супругом Е.Т. починио пет  кривичних дела тешка крађа и једно кривично дело крађа и на тај начин прибавио противправну имовинску корист од 500.000,00 динара.

Осумњичени су кривична дела починили у продавницама, предузећима, адвокатским  канцеларијама.

Претресом стана и других просторија осумњичених полиицја је пронашла три ЛЦД монитора, делове рачунара, усисивач, мобилни телефон и златни прстен. Роба је враћена оштећенима.

Полиција у Пироту ухапсила је М.Д. (1975) , по потерници која је расписана по наредби Основног суда у Пироту, због извршених кривичних дела тешка крађа и насиље у породици. Осумњичени је спроведен у Кривично поправни завод у Нишу –одељење у Пироту.

Полиција у Прокупљу ухапсила је три особе због постојања основа сумње да су починили кривично дело неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

Осумњичени Н. Ј., сумњичи се да је току августа 2016. године набавио, држао и преносио ради даље продаје 600 таблета лека „Flormidal“, који се налази на листи психоактивних супстанци.

Осумњичени Л.М. (1992) и В. И. (1981), као овлашћени радници апотекарске установе „Апотека“ Прокупље, провоосумњиченом Н.Ј. помогли су  да почини кривично дело, на тај начин што су преко апотека у којима су запослени,  лек оставили Н.Ј. на располагање и то свако од њих по 300 таблета.

Смедеревска полиција ухапсила је седам особа осумњичених за неовлашћену производњу и стављање и промет опојних дрога.

У оквиру акције, полиција у Смедереву ухапсила је и Б.Б (1965), због постојања основа сумње да је починио кривично дело обљуба над тринаестогодишњим дететом. Постоје основи сумње да је Б.Б. у више наврата, од  2013. до 2015. године, имао сексуалне односе са оштећеном у изнајмљеној кући, у којој је живео са њеном мајком.

Смедеревска полиција расветлила је и два кривична дела у којима су оштећенима нанете тешке телесне повреде.

Сумња се да су М.Б. (1981), В.М. (1979) и М.С. (1979) починили кривично дело тешка телесна повреда у саизвршилаштву, тако што су оштећеном у једном кафићу у Смедеревској Паланци, нанели више удараца затвореним шакама, а потом демолирали кафић.

Чачанска полиција ухапсила је З.П., код кога је приликом претреса стана и других просторија заплењено око 3,5 килограма марихуана и илегална лабораторију за производњу опојне дроге.

Суботичка полиција ухапсила је И.Д. (1997), код кога је приликом претреса пронашла три кесе марихуане тежине око 54 килограма.

У међународној акцији припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије у сарадњи са Савезном криминалистичком полицијом Немачке и надлежним немачким и српским тужилаштвима, на територији Србије и немачке ухапсили су 30 чланова организоване криминалне групе осумњичене за трговину и кријумчарење наркотика.

У Београду је ухапшен осумњичени да је организатор ове криминалане групе Ј.Ј.

У оквиру акције заплењено је 303 килограма кокаина, 106 килограма хашиша, 96 килограма  хероина и 96 килограма марихуане, чија се вредност на уличном тржишту процењује на више од 20 милиона евра.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 16780

ТВ Галаксија 32

Scroll to top