Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ДАН ДРЖАВНОСТИ ОБЕЛЕЖЕН У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

ДАН ДРЖАВНОСТИ ОБЕЛЕЖЕН У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

15. фебруар 2017. године

У Србији се данас обележава Дан државности, у знак сећања на 1804. годину, када је у Орашцу почео Први српски устанак али и на исти дан 1835. године, када је проглашен први српски устав – Сретењски устав.

У Горњем Милановцу овај важан дан обележен је полагањем венаца на споменик војводи Живојину Мишићу на Тргу кнеза Михаила.

У име општине Горњи Милановац венац су положили заменица председника општине Јадранка Достанић и председник Скупштине општине Бошко Миловановић. Венце су положили и представници Војске Србије, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Друштва српско – руског пријатељства.

Окупљенима се обратио вршилац дужности директора Музеја рудничко-таковског краја и историчар Александар Марушић.

„Данашњи дан везује васколики српски народ, ма где он живео. Да овај дан није случајно изабран говоре и два значајна историјска догађаја, која су се на данашњи дан десила, у првој половини 19. века. Пре свега говоримо о Марићевића јарузи и устанку, односно борби против дахија, који ће прерасти у велики оружани устанак српског народа под вођством вожда Карађорђа и тај догађај ће „испровоцирати“ Други српски устанак и оно што ће касније историографија назвати Српском револуцијом. Да нисмо само народ ратника и да нисмо само ратовали, што и јесте једна од доминантних одлика нашег народа, говори и други догађај који обележавамо у склопу Дана државности а то је чувена скупштина у Крагујевцу 14. и 15. фебруара 1835. године, када је донет први нововековни српски устав, познат под називом Сретењски устав. Био је то један од најслободоумнијих и најлибералнијих устава које је тадашња Европа познавала. Тај устав гарантовао је грађанима Србије апсолутну личну слободу, ако нису у сукобу са законом. То је било велико достигнуће тадашње Србије. Такође, била је предвиђена подела власти на извршну, законодавну и судску. Хвала свим нашим прецима што су нам омогућили да будемо то што данас јесмо“, истакао је Марушић.

 

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24398

ТВ Галаксија 32

Scroll to top