Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » КРЕАТИВНЕ АКТИВНОСТИ НА ФАКУЛТЕТУ ЗА СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ БК УНИВЕРЗИТЕТА

КРЕАТИВНЕ АКТИВНОСТИ НА ФАКУЛТЕТУ ЗА СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ БК УНИВЕРЗИТЕТА

О одличној сарадњи са средњим школама и гимназијама и интерактивним методама рада са студентима

Од 2016. године под називом CreA(R)(c)Tivity Катедра за англистику Факултета за стране језике Алфа БК Универзитета у Београду организује прославу креативног стваралаштва омладинске популације. Том приликом, ђаци средњих школа и гимназија као и студенати и студенткиње Катедре за англистику представљају различите креативне радове и пројекте из Енглеског и Српског језика и књижевности, превођења, визуелне и примењене  уметности, нове технологије…

Ове године свечаност је одржана у  јуну а  поздравну  реч упутили  су  ректор Алфа БК Универзитета, проф. др Јован Веселиновић, и деканка  Факултета за стране језике, проф. др Валентина Будинчић. Након њихог уводног говора, присутнима се обратила проф. др Светлана Томић, председница Комисије Књижевног конкура за средњошколце и средњошколке. За овогодишњи конкурс радове је послало 17 ђака из различитих средњих школа и гимназија. Комисија у саставу проф. др Валентина Будинчић, проф. др Артеа Панајотовић  и проф. др Светлана Томић оцењивала је форму, садржај и умеће преношења литерарних порука различитих поетских, прозних и драмских форми, на српском и енглеском језику.

Једногласно је одлучено да се  прва награда за књижевне радове на српском језику додели ученику (4-4) Савремене гимназије – Урошу Тирнанићу и ученици (1-7)Четрнаесте гимназије – Тијани Хил. Руководећи се поменутим критеријумима, друга и трећа награда за радове на српском нису додељене. У категорији радова на енглеском језику све три награде освојиле су ученице Филолошке гимназије. Прву награду добила је Јана Бајић  за песму Silence. Друга награда додељена је Милици Веселиновић за песму  Thoughts on Fire. Трећу награду добила је  Анђела Спасић за песму  Layla.

Сви награђени ђаци читали су своје радове. Потом су додељене захвалнице учесницима конкурса. За одличну сарадњу и здушну подршку ђацима упућена је захвалност:   професорки српског језика и књижевности Милици Живковић из XIV београдске гимназије, професоркиТањи Томић из Гиманзије Стефан Немања  и професоркaмa енглеског језика Катарини Шћепановић  и Слободанки Глигорић из Филолошке гимназије.

У наставку програма проф. др Светлана Томић је представила предмет Креативно писање који је саставни део основног студијског програма Факултета за стране језике Алфа БК Универзитета. Напоменула  је да  су студенти током ове школске године успешно урадили и неке веома захтевне  задатке. Креативне потенцијале посебно су показали Смиљана Вучковић и Алекса Шипетић који су  прочитали неке од својих радова. Сви награђени радови средњошколаца као и одабрани радови студената са курса Креативног писања биће штампани у публикацији коју ће  Факултет за стране језике Алфа БК Универзитета објавити крајем ове године.

У другом делу програма, проф. др Маја Ћук говорила је о историјату  прославе креативности младих CreA(R)(c)Tivity и сценама из представа (Пуста земља, Џек Трбосек) који су студенти осмишљавали ранијих година. Професорка Ћук је такође скренула пажњу на неке експонате на изложби креативних радова студената и студенткиња која се традиционално приређује сваке године. Затим су студенти Матеја Ранковић, Теодора Банчић, Алекса Шипетић и Јелена Јефтовић читали радове и представили јединствене пројекте повезивања књижевности, креативне индустрије и технологије: креирање аутентичних брендова, интернет сајтова са поучним цитатима из књига, видео-игрица о Шекспиру и његовим делима итд. Догађај CreA(R)(c)Tivity је одличан пример подстицања креативних активности средњошколске и студентске популације и употребе савремених интерактивних метода у настави студијског програма англистике.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

ТВ Галаксија 32

Scroll to top