Nalazite se ovde:Naslovna » Екологија » OŠ Milica Pavlović iz Čačka predstavilа svoj projekat na međunarodnom školskom takmičenju za zaštitu životne sredine

OŠ Milica Pavlović iz Čačka predstavilа svoj projekat na međunarodnom školskom takmičenju za zaštitu životne sredine

Proteklog vikenda je u rumunskom gradu Moeciju, u pokrajini Brašov, održana završna ceremonija međunarodnog školskog takmičenja za zaštitu životne sredine, pod nazivom „Evropske škole za život planete“, čiji su domaćini bili Svetski fond za prirodu i ERSTE Fondacija. Učenici i učitelji iz Srbije i osam drugih zemalja su predstavili svoje projekte zaštite životne sredine.

 Nagrada za najbolje projekte je dodeljena učenicima iz četiri škole iz Hrvatske, Slovenije, Moldavije i Ukrajine, koji će na jesen 2013. godine boravitinedelju dana u jednom rumunskom kampu u prirodi.

 Iz Srbije su učestvovali: Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ iz Stanišića, Osnovna škola „Ljupče Nikolić“ iz Aleksinca, Osnovna škola „Milica Pavlović“ iz Čačka i srednja Trgovinsko-ugostiteljska škola iz Leskovca.

Među prezentovanim aktivnostima su, između ostalog, školske bašte koje uređuju sami učenici, zatim ulični događaji, pozorišne predstave  i izložbe, kao i kampanje vršnjačke edukacije „učenici uče učenike“.

„Kroz inicijativu „Evropske škole za život planete“, posebno želimo da pokažemo učenicima kakve mogućnosti imaju da aktivno izraze svoje mišljenje u javnosti i da motivišu druge da budu aktivni“, izjavila je Barbara Taušer, rukovodilac obrazovnog programa za zaštitu životne sredine u Svetskom fondu za prirodu u Austriji. „Velika posvećenost učenika za nas predstavlja najbolje priznanje uspešnosti ovog projekta“, rekla je Taušer.

 Učenici 33 odeljenja škola iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine učestovali su na konkursu Svetskog fonda za prirodu, kako bi se aktivno zauzeli za bolju budućnost Evrope i naše zajedničke životne sredine. Tokom prethodnih sedam meseci, učenici uzrasta od 12 do 17 godina radili su na svojim eko-projektima, posvećenim odabranim temama – „Dunav – evropska žila kucavica“ i „Ekološki otisak“. Oni su se bavili istraživanjima, razgovarali sa donosiocima odluka i učestvovali u ekspedicijama u prirodi. Ideje i realizacija projekata su u potpunosti zavisili od kreativnosti samih učenika. Nastavnici su podržavali svoje učenike samo kao vođe projekata.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24399

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top