Nalazite se ovde:Naslovna » Економија » Управни одбор ЕПС донео одлуку о финалном репрограму

Управни одбор ЕПС донео одлуку о финалном репрограму

27. јул 2013.

Дуг и на 120 рата

На иницијативу Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Управни одбор Јавног предузећа „Електропривреда Србије“ је усвојио одлуку о репрограму старог дуга за утрошену електричну енергију, која ће бити примењена од 15. августа до 30. новембра ове године. Ово је финални репрограм и последња прилика да неплатише реше нагомилане дугове.
Стари дуг подразумева дуговања за електричну енергију доспела на дан 31. мај, а која су неизмирена до 31. јула. Дужнику који одлучи да 60 одсто дуга плати одједном биће отпуштено 40 одсто дуговања. Стара дуговања могу да се, зависно од висине дуга, измире у распону од 12 до 120 рата. Репрограм до 60 рата подразумева отпуст дела дуга и креће се од  35 до 15 одсто (тачни распони рата и процента отпуста дати у табелама). Плаћање дуга у распону од 60 до 120 рата не укључује отпуст дуга. Током репрограма не обрачунава се камата на износ репрограмираног дуга.
Да би дужник потписао споразум о репрограму потребно је да се обрати локалној дистрибуцији, а један од услова је и измирење месечног рачуна за електричну енергију утрошену у јуну. Споразум о репрограму могу закључити сви дужници, па и они који су утужени и они код којих је покренута принудна наплата, али уз услов да привредном друштву за дистрибуцију надокнаде све трошкове поступка. Сви дужници који су раније потписали споразуме о репрограму, такође, ако желе, могу да се јаве дистрибуцији како би споразум прилагодили новим повољнијим условима измирења дуга.
Ако купац не измири две узастопне рате и после упозорења, уговор о репрограму биће раскинут и обрачунаће се целокупан дуг са каматом као да споразум није ни закључен. Споразум ће садржати и одредбу којом се купцу дужнику ставља до знања да потписивањем споразума признаје целокупан износ старог дуга и да у случају раскида споразума на остатак дуга неће ставити приговор застарелости.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top