Nalazite se ovde:Naslovna » Економија » Нове инвестиције у ЈКП „Дубоко“ Ужице

Нове инвестиције у ЈКП „Дубоко“ Ужице

7. август 2013.

Доказ да се у ЈКП Регионални центар за управљање отпадом “Дубоко” Ужице континуирано улаже у будућност су и најновије инвестиције за које је из сопствених извора обезбеђено 13,4 милиона динара.

Возни парк предузећа, које омогућава поуздано сакупљање, транспорт, третман и одлагање комуналног отпада у Регији Дубоко, на површини од 5.300 km3 на којој живи 350.000 становника, увећан је за комбиновану грађевинску машину, односно ровокопач-утоваривач, чији је произвођач ЈCB 4 из Енглеске. Ова машина, чија је вредност 9,24 милиона динара, намењена је за неопходне радове на Телу депоније и у Центру за секундарну селекцију.

Поред ове машине, возни парк ЈКП “Дубоко” Ужице чини и осам камиона са две приколице за транспорт отпада, по два утоваривача и виљушкара, компактор и трактор.

Друга инвестиција односи се на изградњу платформе са радном кабином на линији тешке фракције у Центру за секундарну селекцију. Вредност радова је 924.380 динара, а платформа, коју је изградила Потенс Перфорација из Пожеге, утицаће на повећање процента одвајања ПЕТ амбалаже из комуналног отпада, као и на смањење количине депонованог отпада на етажама Тела депоније.

Значајан помак на плану јачања система управљања отпадом у Регији Дубоко је и набавка осам контејнера, запремине 30 m3, намењених за транспорт отпада од локалних самоуправа оснивача предузећа до Дубоког, чија је вредност близу 3,2 милиона динара.

У овом тренутку ЈКП “Дубоко” Ужице има 42 контејнера ове запремине.

До краја ове године у плану је још неколико инвестиција које ће унапредити систем управљања отпадом у Регији Дубоко.

У току је извођење радова на 0Б фази стабилизације терена Тела депоније и зацевљењу Турског потока. Радови, чија је вредност 22 милиона динара, биће завршени до краја ове године. Њиховом реализацијом створиће се услови за проширење Тела депоније и њен прелазак на другу страну Турског потока.

До краја ове године планирана је и израда детаљног плана регулације овог терена са геодетским  услугама. Ова инвестиција од 6 милиона динара обезбедиће плански основ за проширење Тела депоније, спровођење поступка експропријације земљишта, решавање проблема клизишта и увођење нових технологија.

Набавка још две приколице, вредности 7 милиона динара, очекује се до краја августа. Њихова испорука допринеће увећању количина допремљеног отпада са територија оснивача ЈКП “Дубоко” Ужице, а посебно оних најудаљенијих, Чачка и Ивањице.

До краја ове године планирана је набавка булдозера и доставног возила, а за ове инвестиције издвојено је 5 милиона динара.

Планирана је и израда пројеката трансфер станица у Косјерићу и Чачку и припреме за израду пројектне документације за трансфер станице у Пожеги и Чајетини. Вредност ових инвестиција са надзором над радовима је 6,5 милиона динара.

ЈКП “Дубоко” Ужице ће наставити са инвестицијама и у свом непосредном окружењу. Планирани су радови на изградњи водовода за локално становништво, за које ће се издвојити 4 милиона динара, а биће урађен и приступни пут до резервоара за воду.

У првих седам месеци 2013. године у Дубоко је допремљено нешто више од 37.000 тона помешаног комуналног отпада. Третирано је 13,5 хиљада тона, а проценат издавајања се креће око 7 процената.

Од почетка рада предузећа, односно од 1. октобра 2011. до 31. јула 2013. године у Дубоко је допремљено близу 77.000 тона помешаног комуналног отпада. Третирана је 31.000 тона, а проценат издавајања се креће између 7 и 8 процената. 

Добит предузећа, у коме је запослено 76 радника, у првих шест месеци 2013. године је 45 милиона динара.  Већ су враћене три рате кредита ЕБРД-а, а четврта доспева у децембру 2013. године.

ЈКП “Дубоко” Ужице, В. Д. директора 
Недељко Милосављевић

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24370

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top