Nalazite se ovde:Naslovna » Екологија » Еко камп на Сувој Морави у Чачку

Еко камп на Сувој Морави у Чачку

16. август 2013.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, у сарадњи са Волонтерским центром Војводине, у периоду од 5. до 20. августа организује међународни волонтерски камп на подручју Сува Морава у Чачку.

Циљ ове акције је решавање актуелних еколошких проблема подручја Сува Морава, које представља праву оазу живог света надомак самог центра Чачка. Сходно томе, главне активности еколошког кампа ће представљати уклањање физичког отпада и санација дивљих депонија, уклањање инвазивних врста биљака које значајно угрожавају локални живи свет, израда кућица за разне врсте птица и информативних табли за будуће посетиоце. Радни тим сачињен је од 12 страних волонтера, студената из Шпаније, Чешке, Швајцарске, француске, Словеније као и 2 волонтера из Србије. Они ће заједно са члановима Друштва за заштиту и проучавање птица србије активно радити током целог кампа који ће трајати 15 дана.Камп се иначе реализује захваљујући Градској управи града Чачка, која је за ову намену издвојила 155.000 динара. Према речима Уроша Пантовића, члана Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, циљ дугогодишњих истраживања природе и рада у кампу, јесте заштита простора Суве Мораве као будућег парка, јединственог бисера природе окруженог урбанизованом средином.

Истраживања флоре и фауне Суве Мораве трају од 2004 године, а до сада је регистровано 26 врста риба, 7 врста водоземаца, 7 врста гмизаваца, 119 врста птица и25 врста сисара. Према речима учесника и надлежних приорите у наредном периоду биће попис врста биљака и безкичмењака попут паукова, дневних и ноћних лептира и вилинских коњица.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24370

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top