Nalazite se ovde:Naslovna » Екологија » Спасили чапљицу – Ixobrychus minutus

Спасили чапљицу – Ixobrychus minutus

 

У Чачку, у Улици Растоке, данас је спроведена акција спашавања једне строго заштићене врсте птица. Реч је чапљици, Ixobrychus minutus, најситнијој врсти чапљи код нас. Ова врста је иначе становник речног острва Сува Морава, уточишта за бројне врсте птица и других животиња.

Несретна птица упала у невољу на крајње необичан и необјашњив начин. Наиме, птица је била заглављена кљуном између уплетених струјних жица на висини од 7 метара. Наш савестан суграђанин, Недељко Радовановић, видећи да је птица у невољи и да се не може сама ослободити, притекао је у помоћ. Контактирао је прво Ватрогасну службу, која није била вољна (читај надлежна) да помогне. Затим је уследио позив Комуналној полицији, која је срећом позвала „Туристичку организацију Чачка“ у којој раде и чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Биолог Урош Пантовић, Горан Николић и Александар Никитовић изашли су на терен и констатовали да птици могу помоћи само из специјалне дизалице са корпом какву имају службе које одржавају јавну расвету. Контактирали смо електро сервис „Никола Тесла“, којима би по брзини реакције могла завидети и Хитна помоћ било које здравстене установе у Србији и патње ове несташне чапљице су коначно биле окончане. Орнитолози из Друштва за заштиту птица су уз помоћ дизалице и корпе успели да дођу до птице и ослободе је.

На сву срећу, повреде нису биле толико озбиљне да захтевају ветеринарску интервенцију. Птица је након кратког здравственог прегледа и одмора успешно одлетела ка свом дому на Морави. Све честитке овим савесним људима, који несебично улажу труд да помажу животињама у невољи.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23656

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top