Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ОДЛУКА О КРИТЕРИЈУМИМА ЗА УТВРЂИВАЊЕ НАКНАДЕ ЗА УРЕЂИВАЊЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА

ОДЛУКА О КРИТЕРИЈУМИМА ЗА УТВРЂИВАЊЕ НАКНАДЕ ЗА УРЕЂИВАЊЕ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА

5. март 2014.

 1. Закон о легализацији објеката (“Сл. гласник РС“ 95/2013) ступио је на снагу дана 01.11.2013. године и односи се на објекте или делове објекта који су изграђени, реконструисани или дограђени без грађевинске дозволе, односно који се користе без употребне дозволе. Такође се односи и на објекте добијене надзиђивањем или претварањем заједничких просторија у стан или пословни простор или припајање заједничких просторија суседном стану. Предмет легализације могу бити и недовршени објекти ако су на истим изведени груби грађевински радови као и објекти изграђени на основу привремених дозвола.

 1. Скупштина града Чачка је донела Oдлуку о критеријумима и мерилима за утврђивање накнаде за уређивање грађевинског земљишта, којом су у складу са наведеним законом предвиђена умањења и погодности за накнаду за уређивање грађевинског земљишта по различитим основама у поступку легализације објеката, и то:

  • за породичне објекте и станове у стамбеним зградама до 300 m2 – попуст 60%;

  • за породичне објекте и станове у стамбеним зградама преко 300 m2 – попуст 20%;

  • стамбени објекти до 100 m2 – попуст 40%;

  • енергетски разреди А+, А и Б – попуст 10%;

  • плаћање одмах 50% од укупног износа – попуст 15%;

  • плаћање одмах целог износа – попуст 30%;

  • могућност плаћања на 120 месечних рата;

 1. После ступања на снагу Закона о легализацији објеката грађевински инспекор је овлашћен да донесе решење о рушењу објеката, односно делова објеката изграђених без грађевинске дозволе, односно одобрења за изградњу.

 2. Одлуку о критеријумима и мерилима за утврђивање накнаде за уређивање грађевинског земљишта можете пронаћи на порталу ЈП “ГРАДАЦ“ Чачак www.jpgradaccacak.co.rs., а ближе информације могу се добити на телефон 032/ 303-203.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top