Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » СВЕТАЧНИК 14. АВГУСТ – ПОЧЕТАК ГОСПОЈИНСКОГ ПОСТА

СВЕТАЧНИК 14. АВГУСТ – ПОЧЕТАК ГОСПОЈИНСКОГ ПОСТА

14. август 2014.

ПОЧЕТАК ГОСПОЈИНСКОГ ПОСТА

Госпојински, односно Великогоспојински пост почиње 14. августа, а завршава се 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице – Велику Госпојину.

ИЗНОШЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА

Овај празник установљен би договорно од Грка и Руса, у време цара грчког Мануила и књаза руског Андреја за спомен истовремене победе и то: Руса над Бугарима и Грка над Сараценима. У обе те војне ношени су с војскама крстови, из којих су засветлиле луче небеске. Зато се установи, да се 1. августа / 14. августа износи крст из цркве Свете Софије, најпре у средину цркве а по том и на улице, ради поклоњења народа и ради спомена чудотворне помоћи крста у бившим ратовима. Но, ово није био обичан крст но прави Часни Крст, који се чувао у храму царског двора. 31. јула / 13. августа преношен је Часни Крст из царског двора у Св. Софију, а одатле после ношен по улицама ради освештања земље и ваздуха. Најзад 14. августа / 28. августа поново је враћен у храм царске палате.

СВЕТИ МУЧЕНИЦИ МАКАВЕЈИ

Свети Макавеји пострадаше за чистоту вере израиљске од цара Антиоха званог од једних Епифанос (просветљени), а од других Епиманис (безумни). Због великих греха у Јерусалиму, а нарочито због отимања око власти архијерејске, и злочина, учињених приликом тог отимања, попусти Бог велику беду на свети град. Антиох хтеде пошто по то да наметне Јеврејима идолопоклонство јелинско на место вере у једнога живога Бога, и чињаше све у томе правцу. Помагаху ту његову мисао и неки вероломни архијереји и друге старешине јерусалимске. Једном дође сам цар у Јерусалим и нареди, да сви Јевреји једу свињско месо, противно закону Мојсијеву. Јер једење свињског меса беше очигледан знак, да се неко одрекао вере израиљске. Старац Елеазар, свештеник и један од седамдесет преводиоца Старог Завета на грчки језик, није хтео јести свињско месо. Због тога је био мучен и у огњу спаљен. Враћајући се у Антиохију цар узе собом седам синова, званих Макавеји, и мајку њихову Соломонију. Седам браће Макавеја зваху се: Авим, Антонин, Елеазар, Гурије, Евсевон, Алим и Маркел. На очи мајке опаки цар мучаше једног по једног сина, дерући свакоме кожу с лица и бацајући их потом у огањ. Они сви храбро претрпеше муке и смрт, но вере се своје не одрекоше. Најзад и мајка, када виде и свог последњег трогодишњег сина у огњу, и сама скочи у огањ и изгори, предавши душу Богу. Сви пострадаше за веру у једног живога Бога око 180. године пре Христа.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24420

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top