Nalazite se ovde:Naslovna » Društvo » SLOBODAN JOLOVIĆ POSTAVLJEN ZA NAČELNIKA MORAVIČKOG OKRUGA

SLOBODAN JOLOVIĆ POSTAVLJEN ZA NAČELNIKA MORAVIČKOG OKRUGA

17. novembar 2014.

Vlada Republike Srbije za načelnika Moravičkog upravnog okruga postavila je Slobodana Jolović, magistra ekonomskih nauka iz Guče.

Slobodan Jolović rođen je 1955. godine u Guči, ima 37 godina radnog iskustva od čega oko 17 u privredi, 11 u državnoj upravi i 9 u lokalnoj samoupravi.

Radio je u PDP „Voćar-produkt“ iz Guče, bio je osnivač i vlasnik preduzeća „Belica 91“, inspektor finansijske policije i načelnik poreske uprave, a od 2004 do 2012.godine predsednik opštine Lučani.

Dobitnik je velikog broja vojničkih, radnih i društvenih priznanja.

Radeći u državnoj upravi, 1996.godine je proglašen za inspektora finansijske policije sa najboljim rezultatima rada u Moravičkom okrugu, a 1999. za načelnika sa najboljim rezultatima rada poreske uprave u regionalnom Centru Kragujevac, koji pokriva osam okruga i 38 gradova i opština.

U lokalnoj samoupravi, Klub privrednih novinara Srbije 2006.godine proglasio ga je za najuspešnijeg predsednika opštine u Srbiji a 2010.godine dobio je republičko priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ kao najbolji predsednik opštine u Srbiji.

U anketi dnevnog lista Blic, od 2005 do 2010, pet puta uzastopno proglašavan je među 300 najuspešnijih, najpoznatijih i najuticajnijih ličnosti u Republici Srbiji.

Zakonom o državnoj upravi izvršena je promena statusa načelnika upravnog okruga tako što načelnik upravnog okruga iz statusa državnog službenika na položaju prešao je u status funkcionera koga postavlja i razrešava Vlada.

Poslovi načelnika upravnog okruga su koordinativne aktivnosti između različitih organa državne uprave, kao i između organa državne uprave i lokalne samouprave, koje u ime Vlade načelnik vrši na području upravnog okruga. U praksi se pokazalo da status državnog službenika na položaju nije bio adekvatan vrsti tih poslova, te da je za njihovo efikasno vršenje neophodno imati političku podršku i jasno političko ovlašćenje, koje jedino fiunkcionerska pozicija može da obezbedi.

Pozicija načelnika upravnog okruga na ovaj način upodobljena je poziciji generalnog sekretara Vlade koji na centralnom nivou vlasti vrši istovrsne poslove koje načelnik obezbeđuje na nivou okruga.

Načelnik Moravičkog okruga je predsednik Saveta okruga čiji su članovi gradonačelnik Čačka i predsednici opština Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica.

Zbog nespojivosti funkcija, Jolović je podneo ostavku na mesto predsednika Privremenog organa opštine Lučani a na to mesto je imenovan Miloš Velanac, magistar mašinstva iz Lučana, dok na mesto člana Privremenog organa, umesto Velanca, Vlada Republike Srbije imenovala je Milivoja Dolović diplomiranog ekonomistu iz Kotraže.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24399

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

TV Galaksija 32

Scroll to top