Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ПРЕВЕНЦИЈА КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

ПРЕВЕНЦИЈА КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

1. април 2015. године

У просторијама Црвеног крста у Чачку организовано је предавање на тему Превенција карцинома дојке. Предавач је била гинеколог на специјализацији др Душица Исаиловић.

Рак дојке је тренутно водећа малигна болест код жена како у развијеним тако и у земљама у развоју. Већи број смртних случајева жена оболелих од рака дојке јавља се у земљама у развоју због дијагностиковања рака дојке у касној фази, углавном због недостатка свести о потреби раног откривања, као и због недостатка ресурса у здравственом систему. Када се рак дојке открије у раној фази уз адекватну дијагностику и лечење, шансе за излечење и продужетак живота су далеко веће него у случајевима када се ова болест открије у касној фази.
Тренутно не постоји довољно знања о узроцима настанка рака дојке, тако да рано откривање болести остаје камен темељац контроле рака дојке. Најчешће помињани ризикофактори за настанак ове болести јесу: наследне предиспозиције, рана прва менструација, касна менопауза, нерађање деце или рађање деце у каснијој животној доби, недојење деце, хормонска терапија, неправилна исхрана, недовољна физичка активност, гојазност, конзумирање алкохола, дувана итд.
На неке ризикофакторе се не може утицати, али постоје ризикофактори који се могу спречити и због тога је едукација жена о овој болести веома битна.
Примарна превенција има за циљ промоцију здравих стилова живота и превенцију ризикофактора за настанак многих болести, па и рака дојке.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top