Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » СВЕТАЧНИК 3. АПРИЛ

СВЕТАЧНИК 3. АПРИЛ

3. април 2017. године

ПРЕПОДОБНИ ЈАКОВ ИСПОВЕДНИК

За Светог Јакова, епископ и исповедник не зна се ни место његовог рођења нити место његовог епископствовања. Зна се само да је испунио закон Христов, подвизавајући се много у посту и молитви, и да је, у време Копронимово, велике беде и муке претрпео од иконобораца: и глад, и тамницу, и поругу сваке врсте. Најзад је предао душу своју Богу, коме је верно послужио у овом животу. Живео и страдао у VII веку.

ШЕСТА СЕДМИЦА ВЕЛИКОГ ПОСТА

Данас почиње шеста седмица Великог поста. Шеста, и последња недеља Великог поста зове се „Врбица (недеља палми). Током шест дана који претходе Лазаревој суботи и Врбици, кроз литургију Цркве, следимо за Христом од оног момента када је објавио смрт свога пријатеља и затим кренуо на пут за Витанију и Јерусалим. У недељу увече, на вечерњи, дата је тема и тон за целу седмицу:

„Отпочињући са ревношћу шесту недељу поста и објављујући празник палми принећемо химне Господу који долази у Јерусалим у божанској слави и сили да би смрћу усмртио смрт“.

Центар пажње је Лазар – његова болест, његова смрт, туга рођака и Христово реаговање на све ово.

Тако, у понедељак ми слушамо: „Данас је болест Лазарева саопштена Христу
док је ходао с друге стране Јордана …“

У уторак: „Јуче и данас је Лазар болестан“.

У среду: „Данас је мртви Лазар сахрањен и његови ро ђаци плачу …“

У четвртак: „Лазар је мртав већ два дана…“

Најзад, у петак: „Изјутра дође Христос … да васкрсне мртвог брата (Марте и Марије).“

Цела седмица је прошла у духовном медитирању о предстојећем сусрету Христа и смрти – најпре у лицу његовог пријатеља Лазара, а затим Христовој сопственој смрти. Она представља приближавање онога „Христовог часа“ о коме је Он тако често говорио и према коме је било усредсређено целокупно Његово земаљско служење.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 15940

ТВ Галаксија 32

Scroll to top