Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » СВЕТАЧНИК 16. АПРИЛ – ВАСКРС

СВЕТАЧНИК 16. АПРИЛ – ВАСКРС

16. април 2017. године

ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДА ИСИСА ХРИСТА

Ово је најрадоснији и највећи празник, када се сећамо највеличанственијег догађаја – како је Господ Исус Христос, после Свога распећа, смрти на крсту и погребења, трећега дана устао из гроба.

У храму се пале све свеће и сви који се моле стоје да свећама, у знак духовне радости. Свештенослужитељи се облаче у своје „најсвечаније, потпуно одјејаније“. Главну особеност васкршње Литургије у први дан Васкрса представља то што Јеванђеље, зачало 1. по Јовану, које говори о Божанству Господа Исуса Христа (У почетку беше Логос), свештенослужитељи читају на разним језицима, нарочито древним: јеврејском, грчком и латинском, на којима је био сачињен натпис на Спаситељевом крсту.

За читаву Светлу седмицу одређена је целодневна звоњава у црквама, у знак посебног славља Цркве која празнује победу Господа над адом и смрћу.

Богослужења Цветног триода, или грчки Пентикостариона (πεντηκοσταριον), што буквално значи „Педесетника“, почињу даном свете Пасхе и обухватају временски период током кога се прослављају три велика догађаја: 1. Васкрсење Христово, 2. Вазнесење Господње и 3. Силазак Духа Светога на апостоле. Читав овај период од грчког πεντηκοστή назива се Педесетницом. Овоме се додаје још и празник у част Свих светих којим се читав тај период завршава. Он пада следеће недеље након празника Силаска Духа Светога, који се у народу назива још и „Тројичин дан“, „Духови“ или „Тројице“.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 15940

ТВ Галаксија 32

Scroll to top