Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Kарић: Велика шанса за српске пољопривреднике и ИТ сектор у Kазахстану

Kарић: Велика шанса за српске пољопривреднике и ИТ сектор у Kазахстану

Сви из Србије који желе да се баве агробизнисом могу слободно да се ослоне на тржиште Kазахстана. Могућности и ресурси су огромни, поручио је народни посланик Драгомир Ј. Kарић, након онлајн конференције о инвестиционим могућностима Kазахстана у пољопривреди и ИТ сектору.
Догађај су организовале Амбасада Kазахстана у Србији и представништво НK „Kазакх инвест“ за Европу, а учествовале су бројне српске компаније и привредници који су у овоме препознали огроман потенцијал, као чланови Kазахстанско-српског пословног савета.

  • Неопходно је створити заједничке компаније. Политичка сарадња између Србије и Kазахстан на веома високом је нивоу, а ово је шанса коју морамо искористити. Наш председник Александар Вучић се током посте првом председнику и оснивачу модерног Kазахстана Нурсултану Назарбајеву упознао се привредним потенцијалима Kазахстана и дао пуну подршку како би те ресурсе две земље искористиле на најбољи могући начин. Морамо користити одличну инвестициону климу која постоји и у Kазахстану и у Србији – нагласио је Kарић и додао да не треба заборавити да је Kазахстан оснивач Евроазијске-економске уније са којом је Србија потписала споразум о слободној трговини и тако отворила за себе тржиште од чак 180 милиона људи.
    Драгомир Ј. Kарић, члан Парламентарне групе пријатељства са Kазахстаном, рекао је да он и народна посланица Миланка Kарић, почасни конзул Kазахстана и председница Парламентарне групе пријатељства са Kазахстаном у Скупштини, интензивно раде на продубљивању сарадње између две државе.
    Посебно је истакао да Kазахстан кроз различите државне механизме пружа посебну подршку страним инвеститорима, а да су она сада најповољнија управо у области пољопривреде и ИТ сектора. То је потврдила и представница НK „Kазакх инвест“ Аинур Тумишева додавши да се у пољопривреди то односи на производњу и прераду меса и млека, подизање пластеника, гајење воћа и поврћа, док се у домену високих технологија акценат ставља на учешће у пројектима дигитализације или учења на даљину.
    Драгомир Ј. Kарић је са српским учесницима упутио позив и казахстанским бизнисменима да што више улажу у Србији, што је подржао и амбасадор Kазахстана Габит Сиздикбеков који је у свом говору истакао важност заједничких улагања компанија из Србије и Kазахстана у обема државама. На онлајн конференцији је активно учествовао и један од најуспешнијих српских привредника у агробизнису Иван Терзић, који узгаја шест милиона садница винове лозе.
    Председник Привредне коморе Kазахстана Јеркхат Искалијев, иначе некадашњи студент Алфа БK универзитета, похвалио је несебичну ангажованост чланова породице Kарић који интензивно раде за добробит Србије, како у земљи тако и на међународном плану, и захвалио за све што су учинили да односи између Србије и Kазахстана и у економском смислу све више јачају.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 18698

ТВ Галаксија 32

Scroll to top