Nalazite se ovde:Naslovna » Društvo » Karić: Velika šansa za srpske poljoprivrednike i IT sektor u Kazahstanu

Karić: Velika šansa za srpske poljoprivrednike i IT sektor u Kazahstanu

Svi iz Srbije koji žele da se bave agrobiznisom mogu slobodno da se oslone na tržište Kazahstana. Mogućnosti i resursi su ogromni, poručio je narodni poslanik Dragomir J. Karić, nakon onlajn konferencije o investicionim mogućnostima Kazahstana u poljoprivredi i IT sektoru.
Događaj su organizovale Ambasada Kazahstana u Srbiji i predstavništvo NK „Kazakh invest“ za Evropu, a učestvovale su brojne srpske kompanije i privrednici koji su u ovome prepoznali ogroman potencijal, kao članovi Kazahstansko-srpskog poslovnog saveta.

  • Neophodno je stvoriti zajedničke kompanije. Politička saradnja između Srbije i Kazahstan na veoma visokom je nivou, a ovo je šansa koju moramo iskoristiti. Naš predsednik Aleksandar Vučić se tokom poste prvom predsedniku i osnivaču modernog Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu upoznao se privrednim potencijalima Kazahstana i dao punu podršku kako bi te resurse dve zemlje iskoristile na najbolji mogući način. Moramo koristiti odličnu investicionu klimu koja postoji i u Kazahstanu i u Srbiji – naglasio je Karić i dodao da ne treba zaboraviti da je Kazahstan osnivač Evroazijske-ekonomske unije sa kojom je Srbija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini i tako otvorila za sebe tržište od čak 180 miliona ljudi.
    Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom, rekao je da on i narodna poslanica Milanka Karić, počasni konzul Kazahstana i predsednica Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom u Skupštini, intenzivno rade na produbljivanju saradnje između dve države.
    Posebno je istakao da Kazahstan kroz različite državne mehanizme pruža posebnu podršku stranim investitorima, a da su ona sada najpovoljnija upravo u oblasti poljoprivrede i IT sektora. To je potvrdila i predstavnica NK „Kazakh invest“ Ainur Tumiševa dodavši da se u poljoprivredi to odnosi na proizvodnju i preradu mesa i mleka, podizanje plastenika, gajenje voća i povrća, dok se u domenu visokih tehnologija akcenat stavlja na učešće u projektima digitalizacije ili učenja na daljinu.
    Dragomir J. Karić je sa srpskim učesnicima uputio poziv i kazahstanskim biznismenima da što više ulažu u Srbiji, što je podržao i ambasador Kazahstana Gabit Sizdikbekov koji je u svom govoru istakao važnost zajedničkih ulaganja kompanija iz Srbije i Kazahstana u obema državama. Na onlajn konferenciji je aktivno učestvovao i jedan od najuspešnijih srpskih privrednika u agrobiznisu Ivan Terzić, koji uzgaja šest miliona sadnica vinove loze.
    Predsednik Privredne komore Kazahstana Jerkhat Iskalijev, inače nekadašnji student Alfa BK univerziteta, pohvalio je nesebičnu angažovanost članova porodice Karić koji intenzivno rade za dobrobit Srbije, kako u zemlji tako i na međunarodnom planu, i zahvalio za sve što su učinili da odnosi između Srbije i Kazahstana i u ekonomskom smislu sve više jačaju.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24399

TV Galaksija 32

Scroll to top