Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Одржано предавање о најважнијем открићу Николе Тесле

Одржано предавање о најважнијем открићу Николе Тесле

Ученици крагујевачких школа: Прве техничке и Средње стручне школе, исказали су велико интересовање за онлајн предавање на тему: „Најважније откриће Николе Тесле – обртно магнетно поље“, које је 11. и 25. марта 2021. године приредио проф. др Мирослав Бјекић са Катедре за електроенерегетику на Факултету техничких наука у Чачку. Посредством платформе Zoom,око 150 ученика углавном завршног разреда средње школе, пратило je предавање у оквиру кога су приказани видео записии бројне аутентичнефотографије из периода рада  Николе Тесле, за многе, највећег светског научника.

Одговори на питање колика је важност електротехнике у животима људи поред осталог, могу се пронаћи у  интересовању младих за студије неке од подобласти које из године у годину изазивају све већу заинтересованост средњошколаца и будућих студената да њихов професионални избор буде управо наука чији је један од пионира и Никола Тесла – Србин из Смиљана.

На питање одакле идејада се младима представи тема о обртном магнетном пољу, аутор предавања професор Бјекић одговара да се важност електроенергетике као подобласти електротехнике у оквиру које се поред осталог изучава оно чему је најпознатији Србин посветио живот: производњи, преносу, дистрибуцији и коришћењу електричне енергије,заправо је неисцрпноинтересовање младих генерација како у свету тако и код нас.

-Изучавање електричних уређаја као што су генератори, електромотори, трансформатори, уређаји енергетске електронике и други, представљају стални изазов за будуће дипломиране инжењере. Електроенергетика се већ деценијама учи на Факултету техничких наука, а тражња привреде за будућим стручњацима који се образују на нашем Факултету не јењава.“- каже професор Мирослав Бјекић и најављује још интересантних предавања о знаменитим личностима без чијих изума свет не би био исти.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 20043

ТВ Галаксија 32

Scroll to top