Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » Градски одбор Демократске Странке Чачак – саопштење

Градски одбор Демократске Странке Чачак – саопштење

Утицај локалне власти на медије

            Поводом најновијих догађаја везаних за цензуру вести Гласа Западне Србије од стране емитера ТВ Галаксија 32, Градски одбор Демократске Странке Чачка издаје следеће саопштење:

 

Најоштрије осуђујемо цензуру вести и притисак на медије, а све у циљу објективног информисања јавности. Нажалост, град Чачак у дужем временском периоду има све карактеристике града у коме постоји медијска блокада од стране локалне власти. У прилог томе су и “медији” које град на основу Конкурса о јавном информисању грађана од локалног значаја финансира из буџета, из марта и априла 2013.године, директно кршећи независност медија и директно утичући на уређивачку политику неких медија. Доказ томе је и гашење локалне телевизије ТВ Чачак, која је годинама била само сервис градских челника и медијски простор за рекламирање странака у локалној власти. Јасно је било да је у условима тржишта и велике медијске конкуренције такав концепт неодржив, што се показало тачним. Да се са старом и лошом праксом “страначке приватизације” медија наставило и 2013. године потврда је у цензури вести Гласа западне Србије, које се емитују на ТВ “Галаксија 32” због вести које се тичу рада градоначелника. Овај случај није усамљен јер и сами смо осетили неправду код саопштења Демократске странке која се на  ТВ Галаксија 32 емитују селективно, а она где се помиње локална власт и актуелни градоначелник се цензуришу. Уместо да се говори о томе да је Чачак град са највишом стопом незапослености, да нема инвестиција и нових радних места, да млади масовно одлазе из града, да се не поштује институција конкурса већ се фаворизују партијска запошљавања у јавним предузећима, да је просечна зарада у Чачку једна од најнижих у Србији, свакодневно смо принуђени да слушамо политичке памфлете градског руководства и то све на терет буџета града, односно преко леђа пореских обвезника.

 

Сви наведени поступци су у директној супротности са слободом информисања, јер је основни задатак медија да грађане објективно информише.  Када имате локалну власт која функционише на гласачкој машинерији  скупштинске већине једини начин да грађани чују и за другачије мишљење је да добију нецензурисане информације о догађајима битним за живот и будућност града и да на основу тога доносе своје закључке и  мишљење о томе колико је неко добро радио или испунио обећања. Задатак медија није да неоправдано хвале носиоце јавних функција када за то не постоји ниједан довољан разлог. На тај начин се независност медија, као једна од важнијих претпоставки демократских система, потпуно обесмишљава и враћа нас 20 година уназад у време када је  новинарство било  под директним утицајем политичког врха.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top