Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » Саопштење ГО Демократске странке Чачак

Саопштење ГО Демократске странке Чачак

Саопштење ГО Демократске странке Чачак

30. август 2013.

Млади одлазе из Чачка

Осим економског слома Чачак више није ни место у коме желе млади да живе. Из године у годину повећава се број младих који одлазе из града тражећи бољу будућност. Према подацима Полицијске управе Чачак и Републичког завода за статистику годишње их оде око 1.000, читава једна генерација средњошколаца нашег града. У потрази за бољим животом најчешће одлазе у Београд, Нови Сад али и широм света, највише у САД. Према подацима Завода за статистику, само у 2012.години је нешто мање од 2.000 углавном младих људи (између 20 и 35 година) одјавило  место становања у Чачку. Међутим, проценат оних који би отишли из Чачка је далеко већи и драматично звуче подаци да сви желе да оду из њега. Према једном истраживању чак 95 одсто младих до 30 година као и оних средњих година отишли би из града ако би им се указала прилика за то. Као најчешћи разлози се наводе бољи стандард у средини у коју одлазе, сигурнија будућност, образовање и запослење.

Старо-нова коалиција на власти у граду пресликана са републичког нивоа  обећавала   је да је то добитна добитна комбинација за наш град, али до сада  није стигла ниједна  инвестиција. Чињеница да градска власт нема никакву сарадњу са локалном привредом као ни са ресорним министарствима Владе Републике Србије ни фондовима Европске уније утицала је на то да је Чачак данас потпуно изолован град у коме од 2008. године нема ниједне једине инвестиције, а самим тим ни отварања нових радних места нити шансе да се млад човек у Чачку и запосли. Податак да је око 35% младих незапослено, говори томе у прилог. Такође, средства која се издвајају за програме запошљавања младих су апсурдно мала са нетранспарентним условима за добијање, док су износи ученичких кредита и студентских стипендија међу најнижима у Србији. Јасно је да је реч о системској небризи о младима којих се странке владајуће већине сете само када је потребно у политичке сврхе,  да  би се  створио привид како се води рачуна о младима.  Кад нема системских решења нема ни квалитетног забавног и културног програма како би млади садржајно попунили своје слободно време. Затвореног базена и даље нема, као ни биоскопа и позоришта, о другим садржајима карактеристичним за паланку, а камоли град, да и не говоримо. Ученици основних школа одлазе на излет у Јагодину и долазе препуни утисака, па постављамо питање да ли је могуће да су градови и општине које су недавно биле далеко иза Чачка данас далеко испред?

Очигледно је да су локалној власти непознате активности око доласка инвеститора који ће обезбедити посао за младе. Очигледно је да вам је страна сарадња са Владом Републике Србије како би се реализовали програми за младе. Очигледно је да вам је непознато конкурисање за програме фондова Европске уније којима се финансирају запошљавање и активности младих. Непозната вам је и већа буџетска подршка младима( ученички кредити, студентске стипендије, подршка младим талентима ), сарадња са локалном привредом и ванбуџетска подршка младима, функционисање Канцеларије за младе, формирање Info  room a у коме би млади добијали све неопходне информације и који би био услужни сервис за младе( информације о конкурсима и стипендијама, програмима учења страних језика, путовања…), подршка иницијативама и пројектима младих, далеко боља и квалитетнија културна понуда и дешавања у Граду…

Информативна служба

ГрО ДС Чачак

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24390

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top