Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » Двери незадовољне Патријарховом изјавом у Пећкој Патријаршији

Двери незадовољне Патријарховом изјавом у Пећкој Патријаршији

Двери незадовољне Патријарховом изјавом у Пећкој Патријаршији

14. октобар 2013.

Отворено писмо Покрета Двери Патријарху Иринеју

Ваша Светости,

Непријатно смо изненађени Вашом изјавом (коју су пренели медији у Београду) којом сте у име читаве СПЦ данас упутили позив Србима на КиМ да изађу на шиптарске изборе, расписане на основу Устава и закона тзв. независног Косова. Када се узме у обзир да ови избори произилазе из противуставног Бриселског споразума, онда је просто немогуће да их било ко, а посебно Његова Светост Патријарх Српски, може подржати. Кршење Устава Србије, предаја и издаја Косова и Метохије, и практично признавање тзв. независности Косова нешто су са чим се не можемо сложити нити помирити.

Ви сте сами у својој данашњој изјави у Пећкој Патријаршији, ако је аутентична, указали на могући другачији пут када сте рекли да на изборе „треба да изађемо сви или нико”. Зашто, Ваша Светости, нисмо сви заједно у бојкоту ових шиптарских избора, којима се држава Србија одриче од својих институција на Косову и Метохији које је до сада имала и ствара неке нове у оквиру тзв. независног Косова, на тај начин саучествујући директно у изградњи независног Косова?

Није нам познато на ком највишем телу СПЦ, Светом архијерејском Сабору или Светом архијерејском Синоду, је одлучено да се пружи подршка издајничком режиму Дачића, Николића и Вучића? Када је и ко одлучио у име читаве СПЦ да се пружи подршка изласку Срба на шиптарске изборе? Сматрамо да о овако судбоносном питању нико, па ни Патријарх Српски, нема право самостално да одлучује у име читаве СПЦ, дакле, и свих нас њених верника.

Осећајући се као Срби и православци, чланови богочовечанске заједнице Цркве, јавно изражавамо став да се са овим не слажемо и да та одлука, ако је икада донета, није донета у наше име. СПЦ не сме себи да дозволи сврставање уз политичке партије, посебно не оне на власти које су директно у функцији интереса Европске Уније и НАТО-а на стварању независног Косова. СПЦ никада у својој историји није била на страни страних окупатора и њихових београдских сателита, па не би смела то да буде ни данас. Зато Вас молимо да у име СПЦ повучете своју данашњу изјаву, ако је она исправно пренета на медијима, и закажете ванредни црквено-народни сабор, на коме би поред свештених лица учестовали и најистакнутији представници српске националне елите из Отаџбине и Расејања, који би се огласио око овог најважнијег националног и државног питања данас.

Уверени да је мишљење Цркве данас супротно од става издајничке клике на власти, и са надом да се ради о злонамерној медијској интерпретацији Ваше данашње изјаве, позивамо Вас да ову вест демантујете или преиспитате свој став и јавно подржите Србе са КиМ који се залажу за бојкот ових шиптарских избора и остајање у држави Србији.

Старешинство Покрета Двери

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24372

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top