Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » Покрет Двери: ГМО СНС неће проћи

Покрет Двери: ГМО СНС неће проћи

Покрет Двери: ГМО СНС неће проћи

4. новембар 2013.

Покрет Двери: ГМО СНС неће проћи

Из одговора Г(М)О СНС Чачак нисмо добили одговор ни на једно постављено питање, па ево да их поновимо:

  1. Од када је СНС од противника ГМО постао лобиста за дозвољавање увоза и промета ГМО семена и хране у Србији?

  2. Да ли је то званичан став СНС или лично мишљење народног посланика др Александра Радојевића?

  3. Да ли је градски одбор и одборничка група СНС у Чачку уопште упозната и сагласна са оним што др Радојевић и поменуто саопштење говори у њихово име?

  4. Како се догодило да је СНС у фебруару гласао за Декларацију против ГМО у скупштини града Чачка, а данас промовише ГМО технологију која је штетна по здравље, животну средину и домаће привредне интересе?

Покрет Двери истиче да није случајно изабран баш Чачак за почетак лобирања за промену закона којом би у Србији био дозвољен увоз и промет ГМО семена и хране, пошто је из нашег града покренута иницијатива проф. др Миладина Шеварлића и Двери за усвајање Декларације против генетички модификованих организама (ГМО), која се проширила на целу Србију. Преко осамдесет градова и општина у Србији је усвојило ту Декларацију, а у томе су учествовали и чланови СНС. Откуда сад овакав став једног народног посланика из СНС?

У свом саопштењу СНС поручује грађанима Србије да ће уважити и прихватити мишљење науке и искључиво науке. Да ли то значи да СНС „као највећу и озбиљну политичку странку” не занима шта мисле грађани о овом питању? Зашто не организују референдум по питању ГМО или мисле да нам наметну нешто против чега је већина грађана Србије?

Из излагања др Александра Радојевића се може одмах закључити да он нема елементарна сазнања о ГМО. Позивамо др Радојевића да јавно покаже своју стручну биографију, па да видимо које су то његове научне референце из ове области (у односу на нпр. проф. Шеварлића)? Којим доказима може да поткрепи тврдње о безбедности ГМО по здравље становништва? Притом, др Радојевић уопште не разликује хибриде и класичан начин укрштања биљака од генетичких модификација којима се укршта неспојиво између људских, животињских и биљних врста. У Србији, а то би др Радојевић морало да зна, законски није дозвољен увоз и промет ГМО семена и хране, тако да је тврдња СНС да већ постоје такве „сорте воћки и повртарских производа” (???) немогућа јер би такво нешто било криминално, тј. противзаконито.

Двери су за годину дана, колико воде кампању За Србију, земљу без ГМО, успоставиле велики број контаката са водећим стручњацима из земље и света који се баве овом темом. Бројне независне студије су показале штетност производа добијених генетичким инжењерингом, али ниједна није доказала безбедност, осим ако се не рачунају оне крајње пристрасне, које су урадиле биотехнолошке компаније како би обмануле јавност о предностима својих производа. Препоручујемо „стручњацима” из СНС да у првој студији о ГМО на српском језику, коју је штампала издавачка кућа „Катена мунди”, прочитају интервју који смо направили са професором Жилом Ериком Сералинијем, чији тим је урадио најдетаљнију студију на ову тему.

Нећемо дозволити да се грађанима Србије после отимања Косова и Метохије, пљачкашке приватизације, зеленашких камата страних банака, наметања педерских парада, сада натура и ГМО отров у нашу исхрану. Из саопштења СНС једноставно нисмо добили одговор ни на једно питање Двери које се тиче опасности да улазак ГМО семена и хране доноси крај домаћих семенских врста, домаће пољопривреде и прехрамбене индустрије, и представља велики проблем за животну средину и прехрамбену безбедност.

Др Радојевић је ухваћен у активности лобирања за стране мултинационалне компаније које треба да освоје наше тржиште и продају нам своје ГМО семе. Зато предлажемо да сваки следећи наступ др Радојевића буде потписан са „народни посланик и ГМО лобиста”, а свако саопштење градског одбора СНС у Чачку са ГМО СНС Чачак. Ово последње само под условом ако се сви функционери и чланови СНС у Чачку слажу са др Радојевићем и увођењем ГМО семена и хране у Србији, што верујемо да није истина и да су и они део заједничког фронта који каже да ГМО неће проћи.

Повереништво Покрета Двери у Чачку

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top