Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » ДС ЧАЧКА О НЕЈАСНОЋАМА У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА У ЗДРАВСТВУ

ДС ЧАЧКА О НЕЈАСНОЋАМА У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА У ЗДРАВСТВУ

ДС ЧАЧКА О НЕЈАСНОЋАМА У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА У ЗДРАВСТВУ

6. новембар 2013.

Примарна здравствена заштитаНа последњој седници градске скупштине донета је одлука о оснивању Дома здравља Чачак. Ова одлука је проистекла из претходно донетих закона на републичком нивоу, првенствено Закона о локалној самоуправи и Закона о здравственој заштити, као и пројекта унапређених услуга на локалном нивоу (ДИЛС). Тако је наш град, као по навици, постао последњи град у Србији који је под своју надлежност преузео област примарне здравствене заштите. За одборничку гласачку машину рутинска ствар, без свести да је реч о много озбиљнијој ствари, готово стратешкој и везаној за живот и рад у нашем граду. У практичном смислу та одлука подразумева да се све везано за примарну здравствену заштиту ( инфраструктура, опрема…) град преузима на буџет, чиме ће и онако лоше конципиран градски буџет бити значајно додатно оптерећен врло озбиљно ставком, посебно ако се зна у каквом је стању градска привреда од које пресудно и зависи пуњење локалног буџета. С обзиром на значај примарне здравствене заштите за грађане Чачка, остаје неколико потпуно отворених и спорних питања :

– нејасноће у тзв. деобном билансу између секундарног нивоа здравствене заштите (Болница ) и примарног нивоа (Дома Здравља)
– на основу стања буџета града и локалне економије, остаје спорно буџетско финансирање овако важне и озбиљне делатности
– извесно је да ће оваква “деоба” постати још један полигон за странке локалне власти за страначко запошљавање кадрова од директора и начелника до спремачица и портира, чиме ће додатно девастирати локално здравство и свести га на ниво партијског плена
– на примеру других градова и општина које већ спроводе концепт, стварају се услови да се различити нивои здравствене заштите почињу доживљавати као непријатељске и супарничке, све преко леђа грађана
Преузимајући примарну здравствену заштиту свакој локалној самоуправи се омогућује да планира и каналише највећи део ресурса тамо где су проблеми и највећи. Мора се имати на уму да се на нивоу примарне здравствене заштите не врши само откривање и лечење болести , већ и превенција и здравствено просвећивање. На тај начин добро осмишљена примарна здравствена заштита је најефикаснији и најекономичнији начин лечења. Локалној самоуправи се отвара могућност да неке делове заштите организује као самоодрживе и да тако доносе добит, а не само да зависе од новца из буџета града. Такође, не треба ни заборавити ни приватни сектор чији потенцијали нису мали, а који истовремено може преузети терет обавеза и подићи квалитет услуга. Један од примера добре праксе је управо реализација пројекта из домена примарне здравствене заштите је на инцијативу Демократске странке и Форума жена да наш град пре других почне са организовањем превентивних прегледа, тзв. скрининга, у циљу раног откривања најчешће малигних болести у оквиру републичког програма “ Србија против рака”. Пројекат је реализован и прегледано је око 170 жена, од којих су код три нађене патолошке промене у почетној фази I оне су излечене у потпуности. Добро осмишљена и рационално постављена примарна здравствена заштита са делатношћу усмереном ка суштинским проблемима и која се држи економске и стручне логике, створиће систем који ће ефикасно функционисати.

Поучени низом примера у коме је локална примена прописа са републичког нивоа обесмишљена и доведена до апсурда, захтевамо од гласачке машине већине у Скупштини града да се наведена спорна питања што пре реше и не оставе никакве недоумице у примени прописа.

Ресорни одбор за здравство и социјалну политику ГрО ДС Чачак

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23697

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top