Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » СНС ЛУЧАНИ О ОРГАНИЗАЦИЈИ САБОРА ТРУБАЧА

СНС ЛУЧАНИ О ОРГАНИЗАЦИЈИ САБОРА ТРУБАЧА

7. новембар 2013.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
ПОВЕРЕНИШТВА СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ У ЛУЧАНИМА

Поводом извештаја о организацији 53. Драгачевског сабора трубача у Гучи

СНС: ПОДНЕСИТЕ ОСТАВКУ СПАСИТЕ ТРУБУ

Лучани – На јуче одржаној седници Скупштине општине Лучани, између осталог, разматран је и извештај о организацији и финансијском пословању 53. Драгачевског сабора трубача у Гучи.

Уз бројне примедбе на саму организацију, убирање и трошење финансијских средстава, Одборничка група СНС је оценила да због лоше организације Сабора комплетно општинско руководство у Лучанима треба да поднесе оставку уколико има морала, савести и одговорности јер су Сабор довели на маргине пропасти, те да исти организатори не могу да поврате изгубљено поверење ни трубача ни гостију. На крају свог обраћања локалном парламенту, Слободан Јоловић Шеф одборничке групе СНС и повереник ОО СНС у Лучанима, а који је био на челу ове општине и овог спрског бренда у периоду од 2004 до 2012. године, обратио се општинском руководству речима: Поднесите оставку, спасите Трубу.

Овогодишњи, 53. Драгачевски сабор трубача у Гучи, по оцени многих, је један од најлошије организованих у последњих десет година. За овако лошу организацију и озбиљне примедбе најодговорнији је председник општине и саборског одбора са својим сарадницима, јер они чине Саборски одбор као највиши орган ове манифестације од посебног значаја за културни и привредни развој читаве заједнице а посебно општине Лучани.

На Сабору су урушени програмски садржаји – концерти и шунд гуше трубу, а главни програмски садржаји потиснути у други план. Продаја пива свугде и на сваком месту, под шатрама хармоника, певачице и плесачице. Први пут после 52. године није било будилице. Утихнуле су прангије. Најбољи трубачки оркестри Златиборског, Моравичког и Рашког округа бојкотовали су Гучу. Трубачи треба да дају одговор због чега, а не они који су за то одговорни.

Лош је био маркетинг и медијска презентација Сабора. Изостала је подршка регионалних и локалних електронских медија. Не треба окретати леђа домаћем госту.

Десет година је готово исти жири. То изазива сумњу у регуралност такмичења а често су у јавности унапред били познати победници а била је и појава да у неким предтакмичарским центрима у стручном жирију буде и директор Центра за културу који је по професији машински инжењер.

Смањена је посета гостију. Неприхватљив је изговор организатора на економску кризу . Била је криза и свих претходних година. Поново се покреће питање термина одржавања Сабора и дужине трајања Сабора. Не бежимо од тога да о томе треба размислити и разговарати.

Драстично су смањени приходи, неоправдано повећани трошкови и све је мање средстава за обнову и изградњу саборске и инфраструктуре МЗ Гуча у којој се ова манифестација одржава више од пола века. Општинска власт није способна да од Државе обезбеди наставак улагања у инфраструктуру а посебно саобраћајну.

Остварени укупни приходи од 58 милиона динара на овогодишњем Сабору и нису мали, али трошкови од 51 милион су највећи од постојања ове манифестације. У инвестиције уложено је само 2, а остварена добит износи минимално – 7 милиона динара. Можда би надлежни државни органи требало да мало „прочешљају“ све оне који су у ово време велике економске кризе, незапослености и немаштине несумице трошили знојем натопљен народни новац.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23709

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top