Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » ПОКРЕТ ДВЕРИ О СИТУАЦИЈИ У ПРИВРЕДИ ГРАДА

ПОКРЕТ ДВЕРИ О СИТУАЦИЈИ У ПРИВРЕДИ ГРАДА

8. новембар 2013.

Саопштење Покрета Српске Двери о катастрофалној ситуацији у привреди

 

Поводом актуелне ситуације у привреди града, Покрет Српске Двери још једном позива и апелује на представнике градске власти да се актуелизује тема коју смо кроз скупштински рад више пута тражили а били одбијани у вези са спорним и погубним приватизацијама чачанских предузећа. Тренутна ситуација у привреди града је алармантно погоршана и сваким даном је све гора и гора, сведоци смо свакодневних протеста радника фабрика које су прошле процес реструктурирања и приватизације као и „добрих фирми и фабрика“.

Подсетићемо да је незапосленост у граду достигла алармантних 35% радно способног становништва, да је огроман одлив младих у веће центре и у иностранство што све за последицу има заостајање и назадовање града. Притом јавност нема никакве информације о судбини предузећа као што су „Млекара“, „Исхрана“, „Пивара“, „Нискоградња“, „Хидроградња“, „Путеви“, „Ратко Митровић“, „ПКС Латекс“, „Први мај“, „Фабрика Хартије“, „Фабрика резног алата“, „Будућност“, „Житопромет“, „Стјеник“, „Инекс“, „Слобода“ (цивилни део), пољопривредних задруга.

Постављамо питање, тражимо и захтевамо од градске власти да одговори какви су планови ове градске власти за решавања нагомиланих проблема у привреди, какви су планови ове градске власти у вези запошљавања, какви су планови ове градски власти за враћање младих у наш град? После годину дана нове власти освежене СНС-ом и после седамнаест година старих кадрова Нове Србије сматрамо да постоји довољно искуства и знања да нам одговоре на овако једноставна питања.

Зашто актуелна власт избегава да све иницијативе и отворена питања Покрета Српске Двери озбиљно изнесе на јавну и скупштинску расправу у коју ће бити укључени сви релевантни појединци, институције и организације. Питање живота у овоме граду није политичко питање већ се тиче свих наших људи како оних који живе у овом граду тако и оних који су силом прилика морали да оду. Зар стална превирања и протести обесправљених радника нису довољан показатељ и смерница градском руководству. И уместо што се баве својим фотељама и политичком расподелом функција у градским предузећима и институцијама требало би да се баве животним питањима грађана који не могу да задовоље елементарне животне и цивилизацијске потребе.

Најновија дешавања у фабрици „Цер“ као и дешавања у Фабрици хартије су показатељ да градоначелник и градска власт немају никакву стратегију за решавање нагомиланих проблема. Ти проблеми нису од јуче, и за њих су сви знали, а чекало се да радници остану без посла и да доведу себе и своје породице до граница егзистенцијалног опстанка. То указује на велику неодговорност и немар „нове-старе“ власти. Због тога још једанпут тражимо да се ова питања ставе у фокус активности, као и укључивање шире друштвене заједнице у решавање истих.

Информативна служба Покрета Српске Двери

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23697

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top