Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » ГРАДСКИ ОДБОР ДС ЧАЧАК О ИМЕНОВАЊУ ДИРЕКТОРА ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА

ГРАДСКИ ОДБОР ДС ЧАЧАК О ИМЕНОВАЊУ ДИРЕКТОРА ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА

29. новембар 2013.

Скандалозна именовања директора Јавних предузећа

Поводом скандалозног процеса именовања директора Јавних предузећа у Чачку, обраћамо се градоначелнику као најодговорнијем за стање у нашем граду, без икакве жеље да ослободимо одговорности и остале припаднике владајуће коалиције у уништавању Чачка на најбруталнији начин, легализовањем партијског власништва над установама, управама и Јавним предузећима које се финансирају на терет грађана Чачка.

Поштовани,

у модерној историји функционисања локалних самоуправа остаће као незабележен чин именовања директора Јавних предузећа, чији је оснивач Град Чачак, који сте зарад партијских договора и деоба поништили и поново расписали у кратком временском периоду, убеђујући грађане да нико од првобитно пријављених кандидата није испуњавао услове конкурса. После непуна два месеца, на поновљеним конкурсима исти кандидати испуњавају услове и предлажу се за функције директора. За грађане Чачка, из чијих се џепова и финансирају Јавна предузећа и преко чијих леђа се одигравају све политичке игранке остаје нејасно до када ће то трајати и имали краја свему томе. Постављамо Вам следећа питања у циљу разјашњења ове ситуације.

1. Зашто сте расписивали конкурс за директоре Јавних предузећа ако се унапред зна ко ће бити директор ?
2. По којим кретеријумима су ваше Комисије оцењивале ко је од пријављених кандидата бољи за директора, да ли је партијска припадност била једини критеријум?
3. Шта се дешава са тужбама које су поднели они који сматрају да су оштећени на конкурсима, а нико их није удостојио одговора?
4. Како су предложени за директоре јавних предузећа кандидати који су већ водили иста или нека друга јавна предузећа са лошим резултатима и без икакве одговорности?
5. Да ли су предложени кандидати доставили Планове рада Јавних предузећа у наредном периоду и зашто они нису достављени одборницима Скупштине Града на увид и одлучивање?
6. Постоје ли критеријуми колико мандата може бити биран исти директор Јавног предузећа или је то у Чачку могуће неограничен број пута?

С обзиром на чињеницу да највећи део буџетског мањка чине пословања Јавних предузећа, остаје непознато како су доказе о пословној способности добила лица која су у претходном периоду водила Јавна предузећа у економски колапс са годишњим губицима и по неколико десетина милиона динара. Последице су јасне – млади и школовани масовно одлазе из Града, просечна зарада у Чачку је испод репуличког просека и међу најнижима у Србији, стопа незапослености међу највећима(преко 30 %), нема инвестиција и нових радних места. Странке локалне власти су као босански лонац, једнократно окупљен да се запосле лојални и подобни страначки људи, без икакве идеје да се унапреди било која сфера живота у нашем Граду, брутално вређајући разум наших суграђана.

Поштовани Градоначелниче, позивамо Вас да ставите ван снаге конкурс за директоре Јавних предузећа и конкурсе за начелнике Градских Управа јер се њиме још флагрантније крше све процедуре дефинисане Уставом и законима ове земље, као и земаља Европске Уније до којих вам је јако стало у изборним кампањама – једнакости и равноправности свих грађана, права на рад, забрана дискриминације, неповредивост физичког и психичког интегритета, достојанства личности, права на обавештеност и друга права загарантована Уставом Републике Србије.

Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24399

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top