Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » ДС ПОКРЕЋЕ ИНИЦИЈАТИВУ ЗА ЗАШТИТУ КОРИСНИКА УСЛУГА ГРЕЈАЊА

ДС ПОКРЕЋЕ ИНИЦИЈАТИВУ ЗА ЗАШТИТУ КОРИСНИКА УСЛУГА ГРЕЈАЊА

29. јануар 2014.

ЈКП „Чачак“ је од грејне сезоне 2013/14. увео нову методологију за обрачун, контролу и наплату утрошка топлотне енергије. Овај систем је заживео свега у шест градова у Србији, међу осталима и у Чачку. У Београду овај систем није примењен јер је процена да би угрозио социјални мир и довео у озбиљен проблеме у наплати утрошка грејања. За овај посао ЈКП није био спреман ни технички, ни кадровски, а ни финансијке процене о овим ефектима нису урађене. Најпре застарела топловодна мрежа (само урађена делимична реконстукција у Немањиној и делом у правцу ка Авенија Липа 2) су нас довели до апсурда да све губитке које ово Јавно предузеће има превали на крајње кориснике-грађане Чачка.. У обрачуну који се врши фиксни део се обрачунава према м2 грејне површине, а где је извршен обрачун према КW ангажоване снаге по том принципу. На питање како се обрачун врши за куће које су већ таксу са ангажовану снагу платиле да би се прикључиле немају одговор. Заправо, два пута наплаћују исту ствар.

Да ситуација буде гора нико Вам не може рећи колико ћете потрошити у варијабилном делу. Цена која је одређена у варијабилном делу (треба да указује на цену гаса и друге параметре који утичу на њено формирање) говоре о чињеници да је проценат учешћа цене гаса у варијабилном делу релативно мали. На ту тему требало би да неко градјанима-корисницима јасно каже. Овај систем наплате одговара само малом процентом корисника јер су то углавном нове зграде са добром изолацијом и столаријом где је енергетска ефикасност добра. Али, шта са старим зградама са лошом грејном инсталацијом , столаријом и оне које су саграђене од бетонских елемената или неког другог лошег материјала?

Овај експеримент треба што пре заборавити и грађанима помоћи тако да се одмах отпше 20% задужења да би се губитак који је ЈКП пренео на потрошаче делимично равноправно подели. Са друге стране треба одмах поставити питање може ли да се прекине са злоупотребом монополског полажаја које ово предузеће има и да се грађанима понуди алтернатива: где су нови објекти да се обрачун настави по калориметру, за старе неизоловане зграде и куће да се обрачун врши поново по м2 . Ово питање је горуће јер га не треба остављати да се решава за следећу грејну сезону.

Грађане Чачка, које имају спорне рачуне у коришћењу грејања, позивамо да користе услуге Канцеларије за бесплатну правну помоћ Градског одбора ДС у Чачку, без обзира да ли су чланови Демократске странке или не, путем усменог захтева у просторијама странке, Карађорђева 15, или заказивањем термина путем телефона 227-087 или e-maila: cacak@ds.org.rs. Градски одбор Демократске странке Чачак ће покренути званичну иницијативу за заштиту потрошача, корисника услуга грејања у Чачку који су оштећени високим рачунима, док ће на Скупштини града Чачка захтевати формирање Анкетне комисије која би испитала разлоге због којих је дошло до драматичног увећања цена услуга грејања у Чачку.

Изборни штаб Демократске странке Чачак

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top