Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » МОШТИ СВЕТЕ ПЕТКЕ ИЗЛОЖЕНЕ У ЦРКВИ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У КАТРЗИ

МОШТИ СВЕТЕ ПЕТКЕ ИЗЛОЖЕНЕ У ЦРКВИ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У КАТРЗИ

24. април 2014.

У цркви Светог Архангела Гаврила у Катрзи, од 24. до 28. априла боравиће кивот са светим моштима Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, а 29. априла мошти ће бити изложене у манастиру Вољавча.

Свакодневно ће бити служене Свете Литургије са почетком у 8:00 часова, а вечерња богослужења са акатистом Преподобној мати Параскеви биће служена у 18:00 часова.Свештеници ће свакодневно дежурати крај моштију, читати молитве народу и помазивати га. Сви који желе да им се читају молитве за здравље, потребно је да цедуљици испишу имена оних за чије се здравље свештеници моле.

26. априла у 18:00 часова биће служена Света тајна јелеосвећења – молитве за болесне.

27. априла у 17:00 часова Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Господин Јован ће читати акатист светој Петки, а у 18:00 часова након акатиста биће читане молитве за оне који немају порода.

Преподобна мати Параскева је родом из Епивата, града који се налази између Силимврије и Цариграда. Молитвама над њеним светим моштима болесници су се исцељивали од разних болести. Касније је њено чудотворно тело пренето у Цариград, затим у Трново, па у Београд (на заузимање кнегиње Милице). У Београду је подигнута црква св. Петке, која постоји и данас на Калемегданској тврђави, где се налази и извор са чудотворном водом. После пада Београда Турци су пренели мошти св. Петке у Цариград, где су се десила многа чуда, тако да су је поштовали и хришћани и муслимани. У XVII веку пренешена је у румунски град Јаши, у цркву св. Три Јерарха. То је било 14. октобра по јулијанском, односно 27. октобра по грегоријанском (новом) календару 1641. године и овог датума слави се успомена на ову велику светитељку.
Ову светитељку Параскеву наш народ обично зове св. Петка, а у српским приморским крајевима „Петка Биоградска“, јер су јој мошти почивале такође и у Београду. Такође је позната и као „Петка Трновска“, јер су јој мошти биле у Трнову.

 

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top