Nalazite se ovde:Naslovna » Економија » ПРЕДСЕДНИЦИ ТРИ ОПШТИНЕ ПРЕДСТАВИЛИ ПРОЈЕКАТ У ОКВИРУ EXCHANGE 4 ПРОГРАМА

ПРЕДСЕДНИЦИ ТРИ ОПШТИНЕ ПРЕДСТАВИЛИ ПРОЈЕКАТ У ОКВИРУ EXCHANGE 4 ПРОГРАМА

25. април 2014.

Промотивна конференција за пројекат „Наша имовина подржава наш развој“ одржана је јуче у Лучанима . Овом догађају присуствовали су поред Милисава Мирковића, председника Општине Горњи Милановац, Младомир Сретеновић, председник Општине Лучани, Зоран Тодоровић, председник општине Ариље, Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Марија Маринковић, менаџер програма EU Exchange 4 програма, представници EU Exchange 4 тима, и представници локалних самоуправа општина Горњи Милановац, Лучани, Ариље.

Представници општина Горњи Милановац Лучани, и Ариље заједнички реализују пројекат „Наша имовина подржава наш развој“ у оквиру програма ЕU Exchange 4 програма који финансира Европска унија, а спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО).

Пројектом је предвиђено успостављење правног оквира за ефикасније управљање имовином усвајањем 12 ревидираних локалних аката; успостављане организационог оквира и изградњу професионалних капацитета за попис, упис и управљање имовином у општинским управама Горњи Милановац, Лучани, и Ариље кроз успоставње 3 сталне општинске јединице за управљање имовином и изградњу професионалних капацитета запослених у општини, прикупљање и обраду података о јавној имовини у општинама Горњи Милановац, Лучани, и Ариље и око 12350 поднетих захтева за упис имовинских јединица и 60 км водоводне мреже.

Укупна вредност пројекта износи 207.529,92 евра. Пројекат траје 12 месеци. Крајњи корисници пројекта су грађани, приватни инвеститори и предузетници.

Кроз доношење Закона о јавној својини у 2011. години, створени су услови на националном нивоу за локалне самоуправе да добију власништво над имовином и да се успостави ефикасан систем управљања имовином која је од великог значаја за целу заједницу. Због свог значаја, за локалне самоуправе и за интеграционе процесе Србије за ЕУ​​, процес пописа имовине је подржан од стране Делегације Европске уније и Савета Европе.

У уводном обраћању председник Милисав Мирковић изнео је значај који пројекат има за Општину Горњи Милановац, важност сарадње са партнерским општинама на пројекту као и досадашње постигнуте резултате на пројекту. Наша локална самоуправа је започела попис имовине још 2009. године а 2013. године је предала захтев Републичкој Дирекцији за имовину за издавање потврде за објекте где је општина уписана као корисник а који се налазе на територији Општине Горњи Милановац. До сада је унето у базу података око 5.100 јединица имовине чији је корисник општина а све у циљу уписа јавне својине Општине Горњи Милановац над предметним непокретностима.

На пројекту „Наша имовина подржава наш развој“ наша локална самоуправа ће из донаторских средстава добити софтвер за унос података о попису имовине и он ће остати у власништву општине након завршетка пројекта. Активности на пројекту предвиђају и попис 21км водоводне мреже као и снимање појединих објеката – резервоара како је и предвиђено пројектом и то на трасама где су решени имовинско-правни односи. Извршиће се и процена имовине која до сада није процењена.

Председник Мирковић је нагласио да је обавеза Општине Горњи Милановац, као партнера на пројекту, је да допринесе пројектном циљу и да сарађује у складу са принципима доброг управљања. Искористивши присуство представника Сталне конференције градова и општина Председник Мирковић је покренуо иницијативу за доношење подзаконских аката ради лакшег и ефикаснијег спровођења Закона о јавној својини како би се избегле недоумице у процесу његовог спровођења и уписа јавне својине општине.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top