Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » СВЕТАЧНИК 7. ЈУЛ – ИВАЊДАН

СВЕТАЧНИК 7. ЈУЛ – ИВАЊДАН

7. јул 2014.

РОЂЕЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА ГОСПОДЊЕГ – ИВАЊДАН

На шест месеци пре свога јављања у Назарету Пресветој Деви Марији велики Гаврил, архангел Божји, јавио се првосвештенику Захарију у храму Јерусалимском. Пре него што је објавио чудесно зачеће безмужне девице, архангел је објавио чудесно зачеће бездетне старице. Захарије не поверова одмах речима весника Божјег, и зато му се језик веза немилом, и остаде нем све до осмог дана по рођењу Јовановом. У тај дан скупише се сродници Захаријини и Јелисаветини ради обрезања младенца и ради надевања имена. Па када упиташе оца, какво би име он желео дати сину, он, будући нем, написа, на дашчици: Јован. И у том часу одреши му се језик, и он поче говорити. Дом Захаријин беше на висинама између Витлејема и Хеврона. По целом Израиљу беше се разнео глас о појави ангела Божјег Захарији, о немилу овога и о одрешењу језика његовог у часу када написа име Јован. Глас о томе беше дошао и до Ирода. Зато Ирод, када посла да се покољу деца по Витлејему, упути људе у брдско обиталиште породице Захаријине, да убију и Јована. Но Јелисавета благовремено сакрије дете. Разјарен због овога цар Ирод посла џелате у храм Захарији (јер се деси да Захарији опет беше ред служења у храму Јерусалимском) да га убију. Између притвора и храма Захарија би убијен, а крв његова се усири и скамени на плочама, и оста тако као сталан сведок против Ирода. Јелисавета се сакрије са дететом у неку пештеру, где ускоро она премине. Младенац Јован оста у пустињи сам на старању Бога и ангела Божјих.

Рођење Светог Јована Крститеља је храмовна слава манастира Јовање. Овај манастир се налази на левој обали реке Западне Мораве, на њеном највећем меандру. На основу стилских карактеристика цркве претпоставља се да манастир Јовање потиче из XVI века. Манастир је претрпео рушења током своје историје, а обновљен је почетком 20. века.

Ивањдан се прославља и у манастиру Стјеник. Овај манстир се налази на планини Јелици испод брда Стјеник. Посвећен је рођењу Св. Јована Крститеља. Претпоставља се да су манастир подигли браћа Мрњавчевићи, нешто пре Маричке битке 1371. г. у којој су пострадали. У манастиру се налазе мошти Св. Јована Стјеничког и Лештанског и мошти Стјеничких мученика. Недалеко од манастира (450 метара од манастира) налази се извор свете, воде који је посвећен оцу Пајсију и ђакону Авакуму, који су убијени од Турака. Народ овај извор зове “Светиња”, а по сведочењу многих десила су се многобројна исцељења овом Светом водом.

.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 19112

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top