Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ ОДРЖАНО ОПШТИНСКО ВЕЋЕ

У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ ОДРЖАНО ОПШТИНСКО ВЕЋЕ

29. септембар 2014.

Пред већницима општине Горњи Милановац нашао се данас нацрт новог, трећег по реду, ребаланса буџета ове општине, којим је предвиђено увећање за 35 милиона динара. Увећање је планирано најпре од средстава пореза на имовину, као и од других пореза и текућих наменских републичких трансфера и слично. Тиме су ребалансираним средствима Општинској управи и јавним предузећима и установама омогућена додатна средства за вршење планираних активности.

Председник општине Милисав Мирковић је поново апеловао на све буџетске кориснике да се буџетска средства троше законски, рационалано и штедљиво и у сладу са плановима, скренувши им пажњу да су буџетска средства средства свих грађана која пролазе кроз јавна предузећа, установе и месне заједнице, тако да нема нико право да иступа лично у новца пореских обвезнике. Према данашњој најави председника општине нацрт буџета за 2015. годину биће представљен Општинском већу до 15 октобра, а по усвајању нацрта буџета, у децембру ће бити стављени на усвајање финансијски и планови рада јавних предузећа и установа, како би сви спремно започели нову буџетску годину.

Већници су данас усвојили предлог измене одлуке о финансијској подршци за новорођену децу на горњомилановачкој територији којом се подстиче рађање. Наиме, изменом ове одлуке потребно је обезбедити већа средства у буџету за наредну годину за исплату наведених права по овој одлуци, а измена је у делу где стоји да мајка остварује право под условом да има пребивалиште на горњомилановачкој територији на дан рођења детета уместо, како је било до сада, најмање годину дана пре рођења.

Након извештаја по другом конкурсу о поступку расподеле бесповратних подстицајних средстава пољопривредницима по три основа – обезбеђивања нове механизације, система за наводњавање и куповину расада, данас је најављено да ће убрзо бити отворен и трећи конкурс за расподелу ових преосталих наменских средстава.

Према речима директора горњомилановачког Комуналног предузећа Рајка Нешковића обезбеђено је 200 тона мазута за наредну грејну сезону, као и да је у току и реконструкција котлова, тако да ће и ова грејна сезона бити спремна за грејање стамбених зграда на даљинском систему грејања. Већници су данас подржали да овом предузећу буде општина гаранат за задужење код пословних банака у износу од 25 милиона динара, а све у циљу обезбеђења услова и унапређењу рада грејног система.

Већници су имали прилику данас да чују детаљан извештај о извршеним радовима у протеклих месец дана на реконструкцији Дома културе од координатора на овим пословима архитекте Предрага Дабића. Председник Мирковић је рекао да координатори иначе достављају седмичне извештаје инвеститору – општини и да очекујемо да и поред неких административних проблема у почетку, лоших временских услова и пратећих грађевинских проблема ипак објекат реконструишемо у року. Како је рекао, извођач радова ће повући раднике са осталих градилишта по Србији и увећати број радника у Милановцу, како би се завршили спољашњи радови и испратила динамика, а да се у току зимског периода обављају унутрашњи.

Данас је донета одлука и да се раскине уговор за досадашњим превозником „Аутопревозом“ и да се за услуге линијског превоза путника у градском и приградском саобраћају распише јавни конкурс.

Већници су на седници информисани о почетку прве фазе санирања и чишћења реке Деспотовице која је доста угражена мајским поплавама, у вредности од око 7 милиона динара. Посао је поверен изабраном извођачу радова ДВП „Западна Морава“- Краљево, укупне вредности 6.521.530 динара без ПДВ. Поред ових радова изводиће се и хитни радови на санацији оштећења корита реке Деспотовице у укупној вредности од око 40 милиона динара за које је поступак јавне набавке у току. Ова средстава обезбеђена су донацијом Амбасаде Јапана известио је члан Општинског већа Десимир Јовановић.

Општина Горњи Милановац je добила 15 милиона динара за реконструкцију Дома културе у делу унапређења енергетске ефикасности од Министарства рударства и енергетике, информисала је већнике начелница Општинске управе Горица Петровић. Наиме, како је рекла начелница управе, од три општине – општине Горњи Милановац, Бор и Бачка Топола, које су поднеле захтев овом министарству за доделу средстава из буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности, општина Горњи Милановац је била прва на листи којој су додељена средства у износу од 15 милиона динара, уз обавезу да општинa из свог буџета обезбеди 442.611,58 као своје увећано учешће, што је наша општина и учинила, тако да следи још само потписивање уговора, известила је већнике начелница Петровић.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top