Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ЦРКВА КАО СТОЖЕР САБРАЊА

ЦРКВА КАО СТОЖЕР САБРАЊА

7. октобар 2014. године

Као и претходних, и ове суботе су у парохијском дому Саборног храма у Чачку одржана „Духовна сабрања“. Овог пута, гост је био архимандрит Тимотеј, игуман манастира Вазнесење.

Тема предавања била је „Црква као стожер сабрања Срба у Америци“.

За подизање прве Српске цркве на америчком континенту у Џексону, где је живела већа група Срба, био је одговоран отац Севастијан Дабовић. За локацију где ће бити изграђена прва српска црква у Америци, изабрано је узвишење које доминира  над севернокалифорнијским рударским градићем Џексоном. Отац Сецвастијан је за изградњу храма Светог Саве добио дозволу 11. јануара 1894. године, а храм је већ исте године 4. децембра освештао епископ алеутски и аљаски Николај, који је том приликом поклонио звоно.

Архимандрит Севастијан је рођен у Сан Франциску 9. јула 1863. године, а на крштењу је добио име Јован. Родитељи су му из Боке Которске, преко Панаме дошли у Калифорнију. Замонашен је у току школовања у Русији и рукоположен у чин јерођакона 1887. године, а у чин јеромонаха 16. августа 1892. године рукоположио га је епископ алеутски и аљаски Николај. Постављен је за мисионара у Калифорнији и држави Вашингтон.

Архимандрит Севастијан се упознао и са владиком Николајем Велимировићем. У каснијим писмима Светом синоду, чак је и предлагао епископа Николаја као најбоље решење за првог српског владику за Америку и Канаду.

Отац Севастијан је умро је крајем новембра 1940. године у Жичи, а владика Николај је одржао опело. Иначе, део моштију Светог Владике Николаја Жичког и Охридског налази се и у манастиру Вазнесење, чији је игуман архимандрит Тимотеј.

За музички део програма „Духовних сабрања“ био је задужен музичар Асим Сарван, који је извео своје нове песме у традиционалном духу, неке старе из периода када је наступао са групом „С времена на време“, али и композиције за које је текст писао отац Тимотеј.

 

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24400

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top