Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ИЗЛОЖБА О СОЊИ САВИЋ ПРЕДСТАВЉЕНА НА ФЕСТИВАЛУ „ПРВИ КАДАР“

ИЗЛОЖБА О СОЊИ САВИЋ ПРЕДСТАВЉЕНА НА ФЕСТИВАЛУ „ПРВИ КАДАР“

6. новембар 2014.

У оквиру Међународног фестивала документарног и кратког играног филма ‘’Први кадар’’ који је ове године (од 28. до 31. октобра) одржан по осми пут у Источном Сарајеву, Уметничка Галерија ‘’Надежда Петровић’’ из Чачка представила је своју мултимедијалну изложбу ‘’Соња Савић – девојка из града’’. Ова изложба, првобитно постављена у септембру 2013. године у чачанској галерији ‘’Рисим’’ садржи, као главне експонате, Соњине видео радове и експерименталне филмове настале у периоду од 1996. до 2006. године, када је наша позната глумица увелико престала да учествује у медијској мејнстрим продукцији и готово у потпуности се посветила свом раду на експерименталном филму, видеу и позоришту. Посетиоци фестивала и изложбе у Источном Сарајеву могли су видети део поставке из галерије ‘’Рисим’’, која је, поред видео радова садржала и одабране личне предмете познате глумице, њене филмске награде, рукописе и паное са филмографијом и аутобиографском белешком. Такође, део мултимедијалне поставке је и аудио запис једног од последњих Соњиних интервјуа који је у августу 2007. године за лист ‘’Чачански глас’’ урадила новинарка Зорица Лешовић Станојевић.
Мото овогодишњег фестивала је ‘’Без цензуре’’ и ова изложба на најбољи начин отвара фестивал.  Ова изложба је тек почетак великог рада који ће, надамо се, бити крунисан оснивањем Мултимедијалног центра ‘’Соња Савић’’ на њеном породичном имању у Доњој Горевници код Чачка.’’ – рекао је на отварању изложбе Предраг Живковић, уредник филмског и видео програма УГ ‘’Надежда Петровић’’ и, уз Мирјану Рацковић, коаутор мултимедијалне поставке.
Током 2013. и 2014. године, изложбе посвећене Соњи Савић – ‘’Само своја: Соња Савић’’ (ауторка Драгана Кањевац) и ‘’Соња Савић – девојка из града’’ у организацији и сарадњи УГ ‘’Надежда Петровић’’ из Чачка и Дома омладине Београда постављене су у Београду, Новом Саду, Инђији, Вршцу, Панчеву, Лозници, Горњем Милановцу и Чачку. Изложбом у Источном Сарајеву, Уметничка Галерија ‘’Надежда Петровић’’ наставља са афирмацијом стваралаштва и уметничке заоставштине Соње Савић и ван граница Србије.
На овогодишњем фестивалу ‘’Први кадар’’, од пријављених преко 500 филмова, приказано је 49 филмова из 20 земаља у 5 селекција ( У фокусу – међународни документарни, Екс Ју у фокусу – домаћи документарни, Кратке приче, Екс Ју кратке приче и Арт кратки).
Гранд при ‘Стећак Кнеза Павла’ за најбољи кратки играни филм припао је француском остварењу “Резач оловака” редитеља Махдија Лепарта, док је у селекцији Екс Ју у Фокусу за документарни филм награђен филм “Бицикли причају приче” редитеља Милана Ласице из Србије.
У међународној селекцији награђен је дански документарни филм “Последњи снови” Естефана Вагнера, док је Гранд приx за најбољи кратки филм у селекцији Екс Ју припао филму “Хибернација” редитеља Хаџи Александра Ђуровића из Србије.
Специјална плакета додељена је филму “Дах живота” редитељке Сњежане Брезо из Републике Српске/БИХ.
Председник жирија Драган Елчић рекао је да су филмови који су приказани током фестивала “Први кадар”, који је ове године одржан под мотом “Без цензуре!”, најбоља остварења која су се могла видети у региону.
“Имали смо доста филмова да погледамо, а све одлуке су једногласне. Прошле године смо имали ситуацију да су кратки играни филмови били јачи него документарни, а ове године је ситуација потпуно супротна”, навео је Елчић.
Организатор Фестивала “Први кадар” је Форум театар из Источног Сарајева, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске и Општина Источна Илиџа.
Награђени филмови са фестивала ‘’Први кадар’’ биће приказани у Чачку у оквиру филмског програма УГ ‘’Надежда Петровић’’.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24420

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top