Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » ЗНАЧАЈ ПОСЕТЕ ПРЕМИЈЕРА ФРАНЦУСКЕ

ЗНАЧАЈ ПОСЕТЕ ПРЕМИЈЕРА ФРАНЦУСКЕ

8. новембар 2014.

Изјава др Владимира Круља, економског саветника министра за европске интеграције Владе Србије за BК ТV NEWS

Посета француског премијера Мануела Валса Београду, који предводи привредну делегацију у којој је 36 великих француских компанија, има изузетан значај за развој економских односа Србије и Француске, изјавио је за BKTV NEWS др Владимир Круљ, економски саветник министарке задужене за европске интеграције Јадранке Јоксимовић.
Са једне стране, изузетно је значајан меморандум о разумевању који је потписан са компанијом Ванси (Винци) у вези са концесијом за аеродром „Никола Тесла“ , којим се стварају услови за развој београдског аеродрома, који је остварио рекордан раст промета од чак 32 одсто, и у овој години требало би да опслужи више од 4,6 милиона путника, а у наредној години тај број би могао да достигне чак 5,5 милиона путника. Тај раст захтева проширење капацитета аеродрома, пре свега изградњу новог терминала, као и нове писте, што отвара простор за сарадњу са једном реномираном компанијом као што је Ванси, и која има великог искуства и великих успеха у управљању и развијању аеродромских капацитета у Европи, истакао је др Владимир Круљ. Ту је и меморандум о развоју метроа у Београду, једног од капиталних инфрастуктурних објеката за нашу земљу, за који је озбиљно заинтересована реномирана и светски позната француска компанија АЛСТОМ.
На овај начин, прича о изградњи београдског метроа постаје реалност, и прелази у фази проналажења модела финансирања једног оваквог пројекта, обзиром на сва ограничења српског буџета. Посета репрезентативне француске привредне делегације Београду, отвара простор и за озбиљне француске инвестиције у стратешким привредним гранама у Србији, попут пољопривреде и енергетике. Др Владимир Круљ истиче да су до сада у Србију углавном инвестирале велике француске компаније попут Лафаржа, Мишлена, Таркета, Сосијете Женерал Банке, Креди Агрикол банке и др. и да су инвестиције биле на нивоу од око 500 милиона евра, односно са посредним улагањима 850 милиона евра, што отвара простор и за озбиљне инвестиције малих и средњих компанија из Француске. Простор ту постоји, јер су на пример француске инвестиције у Румунији чак 7 милијарди евра, и да тамо ради чак 3.500 француских фирми, а у Србији их је мање од 100. Зато су веома важни реформски закони који су недавно усвојени у Србији, пре свега нови закон о раду, као и закони о приватизацији и стечају, као и најављени закон о планирању и изградњи и нови закон о подстицајима. То ствара реалне основе за нове француске инвестиције и у сектору малих и средњих предузећа, што је значајно подстакнуто и посетом француског премијера Мануела Валса. И наравно и за повећање робне размене измедју Србије и Француске која је прошле године била на нивоу од нешто мање од милијарду долара, а сигрно има простора да буде макар удвостручен, истакао је др Владимир Круљ. Недавна посета премијера Вучића Паризу, као и ова посета француског премијера Валса Београду отварају једну нову, велику перспективу развоја економских али и политичких односа измедју Србије и Француске, које осим традиционалног пријатељства, везује и споразум о стратешком партнерству потписан 2011. године., закључио је економски саветник у Влади Србије др Владимир Круљ.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24420

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top