Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ПРИКУПЉАЊЕ УСПОМЕНА НА ПРВИ СВЕТСКИ РАТ У СРБИЈИ

ПРИКУПЉАЊЕ УСПОМЕНА НА ПРВИ СВЕТСКИ РАТ У СРБИЈИ

8. децембар 2014.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и „Europeana 1914-1918“ организовали су заједничку конференцију за новинаре на тему „Мобилизација сећања“.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ једна је од три градске библиотеке у Србији, поред београдске и новосадске, која учествовује у акцији „Мобилизација сећања“, данима прикупљања успомена на Први светски рат у Србији. Поводом стогодишњице обележавања Првог светског рата „Мобилизација сећања“ има за циљ да прикупи што више аутентичних фотографија, писама, дневника, одликовања из периода Балканских ратова и Првог светског рата, као и успомена потомака на своје претке учеснике ратова 1912-1918. Прикупљена писма, фотографије, дневници биће дигитализовани и преко портала „Europeana 1914-1918“ постати доступни јавности. Након дигитализације, која се ради на лицу места, оригинални документи се одмах враћају доносиоцима а дигиталне копије ће после електронске обраде постати видљиве на порталу „Europeana 1914–1918“, делу највеће дигиталне библиотеке европске културне баштине на интернету Europeana.

Акција прикупљања фотографија, писама, дневника, одликовања из периода Првог светског рата биће организована у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у петак 12. децембра од 9  до 18 часова.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24420

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top