Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

15. октобар 2015. године

На Факултету организационих наука у уторак, 13. октобра 2015. године, одржано је Вече отворених врата 2015: У сусрет доброј управи. У оквиру догађаја потисан је споразум о сарадњи између Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Факултета организационих наука и одржан панел на тему Задовољство грађана и привреде управним услугама.

Споразум о сарадњи између Министарства државне управе и локалне самоуправе и Факултета организационих наука потписали су Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички и декан проф. др Милија Сукновић. Како је том приликом изјавила потпредседница Владе др Кори Удовички потписивање споразума о сарадњи са Факултетом организационих наука је веома значајно, не само за јавни сектор, већ и за академске грађане, који ће, по њеним речима, имати бољи увид у рад јавне управе и локалне самоуправе и сазнање на који начин, било да се запошљавају у јавном или приватном сектору, могу да допринесу осавремењивању система који се тичу свакога од нас.На панелу на тему „Задовољство грађана и привреде управним услугамаучествовали су представници академске заједнице, дипломатског кора, државне управе, локалне самоуправе и приватног сектора. Општинска управа Општине Горњи Милановац оцењена је од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе као јединица локалне самоуправе која улаже изузетне напоре да се у свом раду што више приближи грађанима и привреди и у томе постиже значајне резултате те је стога имала ту част да учествује на овом панелу као један од примера добре праксе. О раду горњомилановачке Општинске управе говорила је начелница Горица Петровић. Она је том приликом истакла да основни задатак Општинске управе и администрације у целини треба да буде подршка идејама и предузетничком духу, отклањање административних баријера у пословању и омогућавање грађанима једноставније остваривање њихових права и интереса. Општина Горњи Милановац настоји да се тога придржава, а највише општинско руководство, труди се да редовно прима и саслуша странке, без обзира на велики обим посла и свакодневне проблеме са којима се суочава јер једноставно Општина је ту за и због њих. У том правцу протеклих година учињено је доста напора да се Општина „приближи“ грађанима и привреди, да постане отворенија, транспарентнија, да смањи терете и поједностави процедуре за остваривање права, да их учини видљивијим и доступнијим, да повећа ефикасност рада и решавања у управним предметима, као и да ублажи негативан имиџ који грађани углавном имају према администрацији. Уз консултације са привредом – пословним сектором и грађанима усвојене су бројне препоруке, смањена или укинута такса у 82 поступка, извршена је 241 елиминација непотребне документације или уведено прибављање документације по службеној дужности, скраћени рокови за решавање у 175 поступака чиме, по процени на годишњем нивоу, уштеда за привреду и грађане износи преко 5 милиона евра. Општинска управа ушла је у поступак укључења у портал еУправе Републике Србије, и тако пружање својих услуга омогући грађанима и привреди и електронским путем.

Како је на овом догађају осим универзитетске, промовисана и сарадња између српских и словеначких предузећа и добра пракса наших локалних самоуправа, након одржаног панела представници дипломатског кора и словеначке привреде изразили су заинтересованост за горњомилановачку општину у погледу проширења пословне сарадње.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24361

ТВ Галаксија 32

Scroll to top