Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Српска православна црква и верници славе Светог великомученика Прокопија

Српска православна црква и верници славе Светог великомученика Прокопија

Српска православна црква и верници данас славе Светог великомученика Прокопија. Овај светитељ рођен је у Јерусалиму од оца хришћанина и мајке незнабошкиње и најпре се звао Неаније.
Kада је порастао, цар Диоклецијан га је заволео и узео на свој двор, где је био у његовој војсци. Kада је Диоклецијан одлучио да прогони хришћане, послао је Неанија у Александрију с једним војним одредом и наредио им да затру тамошње хришћане.Једне ноћи догодио се јак земљотрес, у том тренутку указао се у ваздуху крст и Неаније је чуо Божији глас.
Тај доживљај потпуно је променио живот војводе Неанија. Он даде направити онакав крст какав је видео и уместо да пође против хришћана, пође са војском против Агарјана, који су кренули на Јерусалим. Kао победилац уђе у град и објави да је хришћанин. После великих мучења бачен је у тамницу, где му се јави опет Господ Христос, који га и крсти и даде му име Прокопије. Пострадао је у Kесарији Палестинској 303 године. Светог Прокопија славе многе српске породице и храмови, а овај светитељ се помиње и у чину венчања. Kао градску славу празник Светог Прокопија данас обележава Прокупље.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24370

ТВ Галаксија 32

Scroll to top