Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » ГО ДС Чачак : Саопштење

ГО ДС Чачак : Саопштење

ГО ДС Чачак : Саопштење

2. август 2013.

ПАРТИЈСКО  ЗАПОШЉАВАЊЕ  У  ЧАЧКУ

            С обзиром на чињеницу да се у дужем временском периоду јавна предузећа и градске управе дефинишу као партијски феуди и поседи у која се запошљавају страначки активисти странака локалне власти, постављамо питања странкама на власти у Чачку. Колико су партијских кадрова запослили за 12 месеци вршења градске власти и колико је конкурса било за та радна места? Колико је лица запослено у јавним предузећима чији је оснивач град Чачак, као и оним чији је оснивач Република Србија? Ова питања добијају на значају с обзиром да се грађани Чачка готово свакодневно сусрећу са таквим случајевима. Најновији примери су страначка запошљавања у Туристичкој организацији Чачка, у којој је директор за 4 године број запослених повећао са 7 на 24. Слични су примери и у Здравственом центру Чачак, Електродистрибуцији, Заводу за јавно здравље, Електроморави, Комуналцу, Градцу. Чак се и портири у градским управама именују по страначким квотама. Међу таквим запослењима су и случајеви одборника Скупштине града из редова странака које врше власт, а којима је  народ дао поверење на изборима  чиме је одговорност за учињено већа.

Странке локалне власти су у предизборним обећањима истицале да неће бити партијског запошљавања, да ће се увести институција конкурса, да ће се примати најбољи, али нисмо видели да се та обећања и извршавају. У овоме је и суштина урушавања свих система вредности и здравог разума апсолутне већине која конкурише за одређена радна места и ако се унапред зна да приоритет имају страначки функционери и активисти. Због тога нам млади и најквалитетнији одлазе. По последњим подацима, неколико хиљада младих млађих од 35 година одлази из Чачка, пре свега због чињенице да немају апсолутно никакве шансе да заснују радни однос у свом граду. Због тога нам Стратегију развоја града пише  један од најстаријих одборника у градској Скупштини, који у међувремену  постаје и директор Научно технолошког парка. Због тога је Чачак данас град старих, град без визије и енергије. Град у коме је сваки други млађи од 35 година незапослен.

На последњем заседању Скупштине града расписани су конкурси  за изборе директора локалних јавних предузећа, именоване Комисије за конкурс, па се јавност пита како ће се они спровести. Да ли ће бити испуњена предизборна обећања, да ли ће се изабрати најбољи, да ли ће се поштовати Закон или ће став Комисије бити да од оних који испуњавају услове најбољи је члан неке странке на власти, а које, зависи од њиховог коалиционог споразума. Али колико ће квалитетно неко радити, какву шансу имају они најквалитетнији који нису чланови странака, они вредни, паметни и сиромашни који немају везу. То су питања која  Демократска Странка поставља у градској Скупштини и постављаће и даље све док Чачак не постане град са јасно дефинисаним и транспарентним процедурама за добијање радног места. У складу са тим, од странака у локалној власти у наредном периоду очекујемо да поднесу извештаје о променама у броју запослених у јавним предузећима и градским управама, као и да сви будући конкурси буду истакнути на званичној интернет презентацији града Чачка и објављени у медијима.

 

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24421

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top