Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » Изјава Милисава Обрадовића са данашње конференције за медије

Изјава Милисава Обрадовића са данашње конференције за медије

8. октобар 2013.

Србија треба да зна све о Милисаву Обрадовићу и Вељи Илићу, о државним чиновницима и политичарима

Предмет „Знамграф”

Уз асистенцију колегинице Живковић Живадинке, Обрадовић је принудним путем вратио у првобитно стање приступни пут код „Партизановог” магацина на коме је „Знамграф” бесправно изводио радове и није хтео добровољно да га врати у првобитно стање. „Знамграф” и његов власник тужили су Обрадовића суду, али су одустали од даљег суђења. Веља Илић као „велики стручњак за грађевинарство и урбанизам” требало би да зна да нема инвеститора који би 5 милиона динара, односно скоро 50.000 евра, платио неки зид.

Он би као ресорни министар требало да зна да је према Закону о планирању и изградњи орган јединице локалне самоуправе надлежан за послове грађевинске инспекције дужан да формира посебну организациону јединицу за извршење решења о уклањању објеката, што није урађено у Чачку, већ начелник градске управе за инспекцијски надзор града Чачка са својом општом службом организује рушење и уклањање нелегалног објекта, након што га грађевински инспектор и шеф грађевинске инспекције обавесте да је решење о рушењу односно уклањању објекта спремно за извршење. Начелник је обавестио шефа грађевинске инспекције да Чачак преко јавних набавки у 2013. години није изабрао извођача радова на рушењу нелегалних објеката, па тако неуклоњене гараже на Алваџиници и други нелегално изграђени објекти чекају принудно уклањање.

Грађевинска инспекција града Чачка

Зна се да је грађевинска инспекција града Чачка једна од бољих у држави Србији. Каже ресорни министар да у Чачку има преко 25.000 нелегалних објеката, али требало би да зна да обавеза прибављања грађевинске дозволе на подручју КО Чачак постоји од 1948. године, а на подручју осталих КО на територији Чачка од 1961. Да ли то значи да су према мишљењу министра Илића корумпирани сви грађевински инспектори који су у периоду после 1948. односно 1961. године дозволили да остану нелегално изграђени објекти да би их данас морао да легализује министар Илић? Значи корумпирани су и републички грађевински инспектори који, како је на седници Скупштине Србије рекао министар Илић, нису порушили бесправно изграђене мостове и делове аутопута које је држава бесправно градила, а нису ни забранили коришћење тих објеката без употребне дозволе?

Било би корисно узети од Тужилаштва у Чачку колико је кривичних пријава за нелегалну градњу поднео Обрадовић, а од министра Илића узети доказ да је републички грађевински инспектор поднео кривичну пријаву људима из УРС-а који су, како рече министар Илић на поменутој седници Скупштине Србије, нелегално градили у Крагујевцу. Ако, Министре, нема кривичне пријаве за људе из УРС-а, зашто би је било за друге бесправне градитеље? Одговорите, Министре, шта би било да су власници нелегално изграђених гаража у Чачку укњижили право својине над тим објектима према новом Закону о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе? Да ли би грађевинска инспекција града Чачка могла у последње три године да уклони готово 1000 нелегално изграђених гаража? Да ли ће моћи још толико нелегално изграђених гаража да уклони уколико се примени наведени закон, који је на Ваш предлог усвојила Скупштина Србије?

Влада Републике Србије треба да се изјасни да ли оним што је изјавио на седници Скупштине Србије министар Илић практично онемогућен рад грађевинских инспектора у целој Србији и да ли је то можда био циљ министра Илића?

А сад нешто о најспецифичнијим нелегалним градњама у Чачку.

Предмет: Изградња Дома за старе у Качулицама

Медији и надлежни државни органи треба да провере да ли је министар Илић без одобрења за градњу започео изградњу пословног објекта у Качулицама? Да ли је тадашњи начелник општинске управе за инспекцијски надзор општине Чачак Јосип Шеловић забранио грађевинском инспектору Ерору, који је био задужен за то подручје, да изврши инспекцијски надзор на започетој градњи објекта и тамо послао грађевинског инспектора Оцокољића?

Да ли је инспектор Оцокољић икада отворио овај предмет и извршио инспекцијски надзор на градњи Вељиних објеката у Качулицама? Ако је извршио инспекцијски надзор да ли је према Закону о планирању и изградњи било могуће да на табли којом је видно обележено градилиште у Качулицама стоји да је извођач радова Велимир Илић (како се видело на снимку ТВ Б92) и да ли је Веља у то време имао регистровану фирму за извођење грађевинских радова, што је према важећем Закону обавеза за сваког извођача радова?

Са причом о овој градњи све се завршило када је Министар изјавио да му је новинар „Вечерњих новости” који је писао о тој градњи силовао овце.

Предмет: Мирковић, Ћирковић

Када су Миљан Чановић из ресорног министарства и Шеловић, начелник општинске инспекције општине Чачак, тражили да се пре времена сруши објекат Пајић Светислава у улици Миленка Никшића да би са градњом стамбено-пословног објекта започео Мирковић (добро познат Новој Србији у Чачку), шеф грађевинске инспекције Обрадовић стао је у заштиту грађевинског инспектора, али је Шеловић предмет дао другом инспектору који је решењем порушио Пајићев објекат. То решење поништио је другостепени орган, па сада грађевински инспектор који је донео решење држи врућ кромпир на суду, а Мирковић је изградио објекат који је желео. Без образложења начелник Шеловић смењује шефа Обрадовића и на то место поставља Оцокољића који је мало пре тога дошао на рад у грађевинску инспекцију општине Чачка.

Док је начелник био Шеловић није било могуће утврдити да ли је инвеститор изградње стамбено-пословног објекта у улици Светозара Марковића Ђирковић Владан габарит објекта изградио према издатом одобрењу за градњу и потврђеном главном пројекту? Одласком Шеловића Обрадовић поново завређује да буде шеф грађевинске инспекције и открива да је Ћирковић на једној ламели предметног објекта изградио једну етажу више а на другој ламели истог објекта две етаже више у односу на одобрену висину објекта. У поступку легализације тако изграђени објекат накнадно је добио грађевинску и употребну дозволу.

Било би добро да ресорни министар објасни зашто град Чачак, а верујем и многе друге локалне самоуправе у Србији, нису донеле регулационе планове, што су према Законима о планирању и изградњу биле дужне одавно да ураде, чиме би се знало који и колики објекат на којој локацији може да буде изграђен? Поставља се питање да ли то није урађено да би габарити објекта зависили од тога ко је инвеститор на изградњи објекта?

Шеловића Веља посебно готиви јер када је само који месец радећи на месту грађевинског инспектора у Ивањици остао без посла Веља га запошљава у „Унипромет”, где опет ради који месец и остаје без посла, а онда се запошљава у ЈКП „Комуналац” где кадрује Нова Србија и СПС. И ту је Шеловић радио само који месец.

Предмет: Лазовић Миладин

Медији и државни органи треба да провере да ли је Врховни суд поништио урбанистичку дозволу за надградњу пословног простора у центру Чачка између робне куће „Партизан” и стамбено-пословног објекта „Кондура” инвеститора Лазовић Миладина из Чачка, јер се у свим документима на основу којих се објекат градио води да се нови пословни простор гради на једној кат. парцели на којој је Лазовић имао права, а фактички објекат је изграђен на још две парцеле на којима Лазовић није имао права? Да ли је општинска управа за урбанизам одбила да изда употребну дозволу за нови пословни простор, али је употребну дозволу издао Златиборски управни округ ресорног Министарства? Да ли је икада Златиборски управни округ поступио по жалби Лазовића на решење којим је Обрадовић наредио рушење новоизграђеног пословног простора? Да ли би да је Златиборски управни округ до сада одлучио по овој жалби новоизграђени пословни простор био порушен?

Предмет Мијаиловић Остоја

Медији и државни органи треба да провере да ли је „Електродистрибуција Чачак” искључила струју на основу писменог захтева грађевинског инспектора града Чачка у нелегално изграђеном пословном објекту Мијаиловић Остоје у Прислоници, за који је градска управа за урбанизам одбацила захтев за легализацију? Да ли Мијаиловић има везе са Новом Србијом и са градском влашћу?

Зауставимо Вељу Илића

До сада сам се устручавао да обавестим јавност и државне органе о изнетом јер и ја, као и остали грађани Чачка који доста знају о Вељи Илићу, нисмо били сигурни да би нас заштитили надлежни државни органи. Сада сам, међутим, принуђен да се браним од човека који је на блаћењима других људи направио политичку каријеру, згрнуо богатство и жели да задржи привилегије до гроба.

Изјава захвалности

Захваљујем се грађанима Чачка, свима који су знали мој рад у „Хидроградњи Чачак”, странкама из мојих управних предмета, градоначелнику града Чачка, начелнику Управе за инспекцијски надзор и колегама из градских управа града Чачка на свакодневној подршци и веровању да оно што о мени прича министар Илић нема везе са истином.

Захваљујем се електронским медијима „Глас западне Србије” и РТВ „Галаксија”, као и дневним новинама „Политика” и „Вечерње новости”, што без интереса дају прилику да проговори мали човек, а великим телевизијама са националним фреквенцијом и новина „Блиц” и „Курир” предлажем да се и даље баве само великим људима од којих имају користи.

У Чачку, 8. октобра 2013.

Милисав Обрадовић

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24399

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top