Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » Нова Србија о освећењу храма Светог кнеза Лазара

Нова Србија о освећењу храма Светог кнеза Лазара

Нова Србија о освећењу храма Светог кнеза Лазара

16. октобар 2013.

Градски одбор Нове Србије у Чачку издаје следеће:

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Градски одбор наше странке изражава огромно задовољство због освећења велелепног храма Светог Кнеза Лазара на Љубићу, као и боравка његове светости Патријарха српског господина Иринеја и целокупне свечаности приређене тим поводом у недељу 14. октобра 2013. године. Посета српског Патријарха и неколико епископа Српске православне цркве Чачку је нешто чему се сваки верник и хришћанин радује и разлог више за нашу срећу. На овај начин смо се сви заједно одужили и бесмртном хероју Танаску Рајићу, који је давне 1815.године управо ту, на брду Љубићу, са својим јуначким саборцима, на олтар отаџбине положио свој живот, бранећи свој народ од турског ропства и жртвујући се за крст часни и слободу златну.

Међутим, сенку на сву нашу духовну радост, везану за овај величанствени догађај, бацају дешавања која су се одиграла одмах након завршетка свечаности, а којима појединци, којима су одавно пуна уста квазипатриотске приче и тобожњег заклињања у вредности које баштини Српска православна црква, покушавају да на један крајње непримерен начин оскрнаве све оно што се у недељу одигравало у нашем граду. Наиме, реч је о јавно изреченом неслагању одређених ултрадесничарских политичких група са јасно израженим ставом српског патријарха, када је реч о предстојећим локалним изборима на Косову и Метохији и, са тим у вези, апелом поглавара Српске православне цркве нашем напаћеном и пострадалом народу у јужној српској покрајини, да изласком на биралишта и подршком јединственој српској листи да свој лични допринос опстанку српског народа на својим вековним огњиштима. Заиста не разумемо потребу да се један велелепни скуп, одржан у родном граду српског патријарха, критикама и увредама на рачун његове светости, на овакав крајње непримерен начин, претвара у нешто што наноси огромну штету нашем Чачку и свим његовим житељима. Јер сада, када је успостављено толико потребно јединство народа око кључних националних интереса, код појединаца, на жалост, очигледно почињу да преовлађују ускостраначки интереси, мотивисани жељом за прикупљањем јефтиних политичких поена, при чему им ништа, па ни ауторитет српског Патријарха, није свето. Уместо да такве, сигурни смо у то, маргиналне политичке снаге, буду поносне на чињеницу да је овај град васколиком српству изнедрио Патријарха из своје средине, они би да његовој светости намећу шта треба да ради и како да се понаша у тренуцима када се бије одсудна битка за опстанак српског народа на Косову и Метохији. Овакво понашање неодговорних појединаца у нашем граду представља увреду за све грађане и вернике Српске православне цркве, који поштују канонско и духовно јединство и нашега Патријарха. Наведене појаве нису ништа друго до намерно забијање трна у здраво ткиво нашег националног организма и ми, као часни и одговорни људи, овакве поступке најоштрије осуђујемо.

Истовремено, Градски одбор Нове Србије у Чачку и овим Саопштењем за јавност жели да нагласи да ће и у наредном периоду, са огромном радошћу и задовољством, присуствовати свим скуповима које буде организовала Српска православна црква, као вековни духовни стожер српског народа, и са великом благодарношћу дочекивати у својој средини његову светост Патријарха српског господина Иринеја.

Информативна служба Градског одбора Нове Србије

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top