Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » ПОКРЕТ ДВЕРИ ОДРЖАО ПРОТЕСТ ПРОТИВ УЗГОЈА И ПРОМЕТА ГМО ХРАНЕ

ПОКРЕТ ДВЕРИ ОДРЖАО ПРОТЕСТ ПРОТИВ УЗГОЈА И ПРОМЕТА ГМО ХРАНЕ

1. децембар 2013.

Порука Двери министру са протеста у Чачку: ГМО НЕЋЕ ПРОЋИ

На протесту испред скупштине града Чачка, у којој заседа Одбор за пољопривреду Скупштине Србије заједно са министром пољопривреде, Покрет Двери поручио властодршцима да пратимо њихова лобирања за ГМО и да им неће проћи.

На протесту испред скупштине града Чачка пред више стотина присутних обратили су се: Биљана Рубаковић, одборник Двери у Скупштини града Чачка, Душан Брковић, одборник Зелених у Скупштини града Чачка, Иван Костић, члан Савета за пољопривреду Покрета Двери, Мирослав Живковић, координатор кампање Двери ГМО НЕЋЕ ПРОЋИ, и Бошко Обрадовић, шеф одборничке групе Двери у Скупштини града Чачка и члан Старешинства Покрета Двери.

Сви говорници су указали на велику опасност по прехрамбену и здравствену безбедност грађана Србије коју доноси наметање ГМО семена и хране, који директно угрожавају здравље нације, здраву животну средину и пољопривредне потенцијале Србије у производњи здраве хране и извозу домаћих семенских врста.

Подсетимо, град Чачак је на предлог проф. др Миладина Шеварлића и одборничке групе Двери први у Србији још 30. јануара ове године донео скупштинску декларацију „Ми не желимо ГМО на нашој територији“, за коју су гласали сви одборници скупштине града. После тога је преко 80 других општина и градова у Србији учинило исто. Данас владајући режим под притисцима из Светске трговинске организације и ЕУ намерава да промени постојећи Закон.

На састанку са Министром

Истога дана одржана је и 22. седница скупштине града Чачка на којој је одборничка група Двери затражила да се посебним закључком обавежу сви народни посланици са територије Чачка да приликом расправе и одлучивања о најављеним изменама постојећег Закона о ГМО у Скупштини Србије, као и у другим јавним и медијским наступима, делују у складу са усвојеном Декларацијом Скупштине града Чачка. Владајућа већина одбила је ову иницијативу Двери, као и предлог одборничке групе Двери да се министар пољопривреде обрати свим одборницима на заседању локалне скупштине и образложи шта је заиста његов став око ГМО.

Пошто по протоколу заседања Одбора за пољопривреду Скупштине Србије није било предвиђено присуство опозиције, окупљени на протесту против ГМО затражили су да њиховим представницима буде омогућено присуство како би министру поставили сва питања покренута на протесту. После консултација то је и омогућено, па је протест завршен, а заседању су присуствовали Радисав Рацковић, члан Савета за пољопривреду Скупштине града Чачка и Бошко Обрадовић, шеф одборничке групе Двери у Скупштини града Чачка и члан Старешинства Покрета Двери.

У јавној расправи на седници Одбора за пољопривреду Скупштине Србије који је директно преношен на сајту Скупштине, министар пољопривреде Драган Гламочић обећао је да нови закон неће дозволити узгајање ГМО биљака нити промет ГМО производа. Јавно је признао да је промена Закона услов за улазак у Светску трговинску организацију, што је опет услов за улазак у ЕУ. Међутим, велики проблем представља министрова тврдња да Србија већ годинама све више увози милионе тона меса које потиче од животиња које су храњене са храном која садржи ГМО, и да то није могуће забранити нити натерати увознике да ставе декларацију да је у питању месо које потиче од животиња које су храњене са ГМО. Уместо тога министар предлаже да домаћи произвођачи меса обележе своје производе декларацијом која ће нагласити да домаће месо потиче од животиња које нису храњене сточном храном са ГМО. Такође, министар је оставио могућност да се дозволи увоз сојине сачме која садржи ГМО, под образложењем да наши сточари не могу да издрже тржишну утакмицу јер им је сточна храна скупља од страних пољопривредника који своју стоку хране са јефтинијом сточном храном која садржи сојину сачму са ГМО.

Све ово представља велики проблем за све противнике ГМО на челу са Покретом Двери и настављамо са активностима које ће се борити против измена Закона о ГМО које би омогућиле било какав улазак ГМО у ланац исхране у Србији.

Следећи протест је у среду, 4. децембра у 11, 30 испред Председништа Србије, јер се Председник Србије Томислав Николић не оглашава о овако важном питању, па да и њега посетимо и подсетимо да мора изнети свој став да ли је за ГМО.

Информативна служба Покрета Двери

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23678

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top