Nalazite se ovde:Naslovna » Politika » POKRET DVERI ODRŽAO PROTEST PROTIV UZGOJA I PROMETA GMO HRANE

POKRET DVERI ODRŽAO PROTEST PROTIV UZGOJA I PROMETA GMO HRANE

1. decembar 2013.

Poruka Dveri ministru sa protesta u Čačku: GMO NEĆE PROĆI

Na protestu ispred skupštine grada Čačka, u kojoj zaseda Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije zajedno sa ministrom poljoprivrede, Pokret Dveri poručio vlastodršcima da pratimo njihova lobiranja za GMO i da im neće proći.

Na protestu ispred skupštine grada Čačka pred više stotina prisutnih obratili su se: Biljana Rubaković, odbornik Dveri u Skupštini grada Čačka, Dušan Brković, odbornik Zelenih u Skupštini grada Čačka, Ivan Kostić, član Saveta za poljoprivredu Pokreta Dveri, Miroslav Živković, koordinator kampanje Dveri GMO NEĆE PROĆI, i Boško Obradović, šef odborničke grupe Dveri u Skupštini grada Čačka i član Starešinstva Pokreta Dveri.

Svi govornici su ukazali na veliku opasnost po prehrambenu i zdravstvenu bezbednost građana Srbije koju donosi nametanje GMO semena i hrane, koji direktno ugrožavaju zdravlje nacije, zdravu životnu sredinu i poljoprivredne potencijale Srbije u proizvodnji zdrave hrane i izvozu domaćih semenskih vrsta.

Podsetimo, grad Čačak je na predlog prof. dr Miladina Ševarlića i odborničke grupe Dveri prvi u Srbiji još 30. januara ove godine doneo skupštinsku deklaraciju „Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji“, za koju su glasali svi odbornici skupštine grada. Posle toga je preko 80 drugih opština i gradova u Srbiji učinilo isto. Danas vladajući režim pod pritiscima iz Svetske trgovinske organizacije i EU namerava da promeni postojeći Zakon.

Na sastanku sa Ministrom

Istoga dana održana je i 22. sednica skupštine grada Čačka na kojoj je odbornička grupa Dveri zatražila da se posebnim zaključkom obavežu svi narodni poslanici sa teritorije Čačka da prilikom rasprave i odlučivanja o najavljenim izmenama postojećeg Zakona o GMO u Skupštini Srbije, kao i u drugim javnim i medijskim nastupima, deluju u skladu sa usvojenom Deklaracijom Skupštine grada Čačka. Vladajuća većina odbila je ovu inicijativu Dveri, kao i predlog odborničke grupe Dveri da se ministar poljoprivrede obrati svim odbornicima na zasedanju lokalne skupštine i obrazloži šta je zaista njegov stav oko GMO.

Pošto po protokolu zasedanja Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije nije bilo predviđeno prisustvo opozicije, okupljeni na protestu protiv GMO zatražili su da njihovim predstavnicima bude omogućeno prisustvo kako bi ministru postavili sva pitanja pokrenuta na protestu. Posle konsultacija to je i omogućeno, pa je protest završen, a zasedanju su prisustvovali Radisav Racković, član Saveta za poljoprivredu Skupštine grada Čačka i Boško Obradović, šef odborničke grupe Dveri u Skupštini grada Čačka i član Starešinstva Pokreta Dveri.

U javnoj raspravi na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije koji je direktno prenošen na sajtu Skupštine, ministar poljoprivrede Dragan Glamočić obećao je da novi zakon neće dozvoliti uzgajanje GMO biljaka niti promet GMO proizvoda. Javno je priznao da je promena Zakona uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, što je opet uslov za ulazak u EU. Međutim, veliki problem predstavlja ministrova tvrdnja da Srbija već godinama sve više uvozi milione tona mesa koje potiče od životinja koje su hranjene sa hranom koja sadrži GMO, i da to nije moguće zabraniti niti naterati uvoznike da stave deklaraciju da je u pitanju meso koje potiče od životinja koje su hranjene sa GMO. Umesto toga ministar predlaže da domaći proizvođači mesa obeleže svoje proizvode deklaracijom koja će naglasiti da domaće meso potiče od životinja koje nisu hranjene stočnom hranom sa GMO. Takođe, ministar je ostavio mogućnost da se dozvoli uvoz sojine sačme koja sadrži GMO, pod obrazloženjem da naši stočari ne mogu da izdrže tržišnu utakmicu jer im je stočna hrana skuplja od stranih poljoprivrednika koji svoju stoku hrane sa jeftinijom stočnom hranom koja sadrži sojinu sačmu sa GMO.

Sve ovo predstavlja veliki problem za sve protivnike GMO na čelu sa Pokretom Dveri i nastavljamo sa aktivnostima koje će se boriti protiv izmena Zakona o GMO koje bi omogućile bilo kakav ulazak GMO u lanac ishrane u Srbiji.

Sledeći protest je u sredu, 4. decembra u 11, 30 ispred Predsedništa Srbije, jer se Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne oglašava o ovako važnom pitanju, pa da i njega posetimo i podsetimo da mora izneti svoj stav da li je za GMO.

Informativna služba Pokreta Dveri

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24400

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

TV Galaksija 32

Scroll to top